Zdravje & nega

Gostujoči zapis – izkušnja: Moja psička potrebuje operacijo (zadnji del)

Foto: Katja Šneler, osebni arhiv

Po operaciji in uspešnem začetku okrevanja, ki na začetku zahteva strog nadzor gibanja in zelo omejeno obremenjevanje tačke, sledi rehabilitacija.

V tem obdobju je opravljen še drugi pregled z RTG slikanjem in če je kost ustrezno zaceljena, lahko nadaljujemo s postopnim dodatnim obremenjevanjem in aktivnostmi. Kuža hodi samostojno in je na povodcu, druženje s pasjimi prijatelji je še vedno prilagojeno in zajema predvsem pozdravljanje in mirne sprehode.

Veterinarska rehabilitacija

S postopnim pridobivanje mišične mase in gibljivosti prilagajamo tudi intenzivnost gibanja.  Tako sva po sedmih tednih, torej po drugem pregledu, začeli hoditi na hidroterapijo.

V varnem in prijaznem okolju je Gracie najprej spoznala pripomočke, nato pa se pogumno odpravila v vodno komoro. Ker ima zelo rada vodo, je bila navdušena in je zelo rada hodila na obravnave. Iz obravnave v obravnavo se je stopnjevala zahtevnost in podaljševal čas izvajanja vaj. Poleg krepitve mišic je bilo veliko pozornosti namenjeno tudi zavedanju telesa in gibljivosti okončin. Po vsaki hidroterapiji je bila deležna tudi protibolečinske laserske obravnave, kjer je od vsega udobja ponavadi kar zaspala.

Napredek je bil očiten in psička je v dveh mesecih napredovala do želene stopnje, ki je omogočila popolnoma samostojno in neomejeno gibanje in kar je najbolj pomembno, brez bolečin.

Dodatna podpora gibalnemu sistemu

Kot vemo, je poleg uspešne operacije, izjemnega pomena tudi dobra rehabilitacija, saj le na ta način lahko zagotovimo optimalno okrevanje in se prilagajamo individualnim potrebam vsake živali posebej ter napredujemo v njenem tempu.

Zaradi tega psički v obdobju okrevanja redno zagotavljam tudi miofascialno masažo ter osteopatske obravnave. Rada bi poudarila tudi pomen in koristi ozonoterapije, ki jo zdaj že dve leti redno uporabljam tako za podporo okostju kot širokemu spektru drugih težav.

Katere dopolnilne metode zdravljenja poznamo v veterini?

Pomen zagotavljanja trajne podpore

Zavedam se, da moja psička zaradi posegov in stanja hrbtenice nikoli ne bo imela idealne gibljivosti, kar vpliva na celo telo, zato so te naravne, učinkovite in neizvazivne metode zdravljenja del najinega življenja že od prve operacije (takrat leve) tačke. Vesela sem, da imam to možnost in ji lahko ponudim odlično podporo, brez katere bi bilo najino življenje veliko težje, predvsem pa bi to vplivalo na zdravje in zadovoljstvo moje psičke.

Včasih nas težave in skrbi, kljub veliko napora, čustvenih stisk, organizacije, finančnih izdatkov pa še bi lahko naštevala, pripeljejo do čudovitih pomagal, ki se jih sicer ne bi posluževali, jih morda niti ne bi poznali, imajo pa pomembno vlogo za dobrobit naših najboljših prijateljev. Tako korak za korakom postajamo bolj osveščeni, z več zavedanja in posledično svojim ljubljenčkom lahko omogočimo višjo kakovost življenja.

 

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.