Zdravje & nega

Kako se kaže alergija na čebelji pik?

Tudi pri alergijah psov prihaja do urgentnih stanj, nekatera med njimi so lahko smrtno nevarna. Tudi tista na čebelji pik.

”Nekatere alergijske reakcije so lahko tudi smrtno nevarne, recimo po pikih nekaterih insektov, če je žival alergična na čebelji pik, enako kot pri ljudeh,” pravi izr. prof. dr. Tino Kotnik, dr. vet. med, ko smo se z njo pogovarjali o alergijah pri psih. Do urgentne situacije lahko pride tudi po reakcijah na kakšna zdravila.

Kako pa se kaže alergija na čebelji pik? ”Če se začne pojavljati oteklina, nemir živali, sopenje, pohitreno dihanje, pohitreno delovanje srca, posledično zaradi te mišične aktivnosti lahko naraste tudi temperatura – pri vseh teh znakih je treba takoj k veterinarju,” pravi sogovornica.

Če pes ni alergičen, pa načeloma piki žuželk niso zelo nevarni, če se le ti ne zgodijo v predel ustne votline, kar lahko zapre zračne poti in vodi tudi v anafilaktični šok. V tem primeru je treba takoj k veterinarju. Veterinarska pomoč je priporočljiva tudi tedaj, ko pride do številčnih pikov.

Če žival, ki ni alergična, piči čebela, lahko pride do rdečine, otekline, srbeža, tudi bolečine. Običajno zadošča hladen obkladek.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.