Kako vemo, da psa boli zob?

21. marca, 2020
Ko človeka boli zob, običajno zelo boli. Kako pa vemo, da psa boli zob, ko nam ta tega ne zna povedati?

V resnici ni čisto tako, pes nam bolečino in to, da ga boli zob sporoča na svoj način.

Že zadah in rdečina dlesni sporočata na možnost, da s pasjimi zobmi ni vse v najlepšem redu. V idealnem svetu bi vsi skrbniki psa peljali na pregled, ko vidijo te znake, saj je pri zdravju pasjih zob izjemno pomembno, da so bolezni dovolj zgodaj odkrite. Zato strokovnjaki opozarjajo, da psu redno ščetkamo zobe, kajti le tako bomo lahko opazili spremembe na dlesnih, novotvorbe, razjede …

Poleg teh vidnih stanj so znaki, da se nekaj dogaja v pasji ustni votlini, zelo subtilni. Izjema so primeri, ko gre na primer za hud zlom zoba. Takrat se pes lahko mane s tačko in se slini.

Sicer pa moramo biti pozorni na spremembe v obnašanju: pes hrano jemlje na drugačen način, hrana mu pada iz gobca, ne jemlje več istih igrač. Nekateri psi postanejo tudi bolj agresivni.

Splošno mnenje je, da bo pes, če ga boli zob, manj jedel. Kot poudarja naša sogovornica doc. dr. Ano Nemec, dr. vet. med (celoten prispevek si lahko prebrete v aktualni številki revije Moj pes), neješčnost ni znak bolezni zob in ustne votline. V naravi živali je, da jejo, dokler se le da. Izjema so psi, pri katerih se pojavljajo izjemno boleči stomatitisi (zlasti koker španjeli, maltežani in veliki angleški hrti, čeprav je lahko prizadet katerikoli pes). Gre za vnetje celotne sluznice ustne votline (pojavijo se razjede po ustih), ki je tako boleče, da takrat živali običajno res ne jedo. Pri teh živalih se pojavi tudi res izjemno slab, gniloben zadah.