Kremplji so tako kot dlaka odraz zdravstvenega stanja psa

25. maja, 2021
Kremplji so tako kot dlaka odraz zdravstvenega stanja našega psa. Če je krempelj strukturno oslabljen, hitreje pride do poškodb.

Neustrezna prehrana, pomanjkanje vitaminov, mineralov, bolezenska stanja psa, avtoimune bolezni, vse to lahko vpliva na kakovost krempljev.

»Vsekakor svetujem lastnikom psov, ki imajo težave z lomljivimi in slabimi kremplji, da obiščejo veterinarja, ki bo opravil potrebno krvno in ostalo diagnostiko. Preventivno pa svetujem občasno dodajanje kakovostnih vitaminsko-mineralnih tablet, omega maščobnih kislin in seveda skrb za uravnoteženo prehrano,« na tem mestu svetuje veterinar Emil Senčar iz Veterinarske bolnice Ptuj.

Strukturno oslabljen krempelj se hitreje poškoduje, do zloma lahko pride mimogrede. Kot pravi sogovornik, je najbolj problematično, kadar si pes zlomi krempelj vzdolžno po celi dolžini do korena oziroma do kože na prstu. »Tak vzdolžno zlomljen oziroma počeni krempelj močno boli in pes izrazito izraža bolečino tako, da drži tačko v zrak in si jo po navadi tudi liže,« pove Emil Senčar, dr. vet. med iz Veterinarske bolnice Ptuj.

Pri tem poudari, da so poškodbe krempljev za psa zelo boleče in travmatične, zato pes ne pusti manipulacije s tačko in zaradi tega je doma pogosto težko opredeliti težavnost poškodbe. »Kuža šepa na prizadeto tačko, si največkrat vneto liže poškodovan krempelj in v takem primeru je vsekakor treba obiskati veterinarja. Največkrat je vzrok vnetni proces v poškodovanem kremplju. Potrebno je zdravljenje z antibiotiki in analgetiki in tudi kirurška obdelava z odstranitvijo poškodovanega kremplja v anesteziji psa,« pravi veterinar. Zaradi vnetja se lahko pojavi oteklina posameznega prsta ali več prstov, če gre za bakterijsko okužbo. Pri bakterijskih in avtoimunih boleznih lahko nohti kar odpadejo.

Za konec sogovornik poudari, da marsikatero težavo s kremplji lahko preprečimo z redno in pravočasno nego krempljev. Ter da je treba vnetne procese jemati resno, saj so lahko pokazatelj resnih bolezni, o čemer smo že pisali tukaj.