Zdravje & nega

Mali, a nadležni – naš pes in zajedavci

V okviru omnibusa Izobraževanj za vzreditelje je Kinološka zveza Slovenije v četrtek pripravila predavanje  z naslovom Mali, a nadležni – naš pes in zajedavci, ki je zaradi znanih epidemioloških razmer potekalo na platformi  ZOOM.

Kinološka sodnica, po izobrazbi veterinarski tehnik, z dolgoletnimi izkušnjami v veterinarski ambulanti, Špela Židan je več kot 40 sodelujočim vzrediteljem in tistim, ki jih to področje zanima, predavala o notranjih in zunanjih zajedavcih, opozorila na znake okužbe, preventivo in zdravljenje s posebnim poudarkom na mladičih in mladih psih.

Pasje gliste ogrožajo mladiče

Notranje zajedavce je Židanova uvodoma razdelila na tiste v prebavilih in one zunaj njih. V prebavilih so najpogostejše gliste, med njimi so najbolj znane pasje gliste, ki napadejo mladiče. Pogosti znaki so driska, bruhanje, slab prirast in celo pogin živali. Pravo paleto notranjih zajedavcev tvorijo trakulje, ki jih je veliko vrst, na predavanju smo slišali, kako se izražajo in kakšne so posledice. Mladički iz velikih psarn v novi dom velikokrat prinesejo giardio, ki s prostim očesom ni vidna in jo je treba zdraviti.

Med notranjimi zajedavci zunaj prebavil je predavateljica izpostavila bolhe kot najpogostejšega tovrstnega zajedavca, več kot 2.500 vrst bolh poznamo, in uši, ki so pogostejše pri prostoživečih psih in mačkah. Zelo nevarna pa je srčna glista, ki jo prenašajo komarji, znaki okužbe pa so kašelj, utrujanje, oteženo dihanje in srčno popuščanje. Predvsem dolgodlake pse ogrožajo muhe-mijaze, ki povzročajo zelo boleče in smrdeče razjede, odmrtje kože in tudi pogin.

Klopi so smrtno nevarni tudi za pse

Najnevarnejši med vsemi zajedavci so klopi. Kot je povedala Židanova, jih poznamo več vrst, od ugriza do okužbe pa pride po najmanj 24-ih urah.

Med zunanjimi zajedavci smo se poučili o ušesnih in lisičjih garjah ter demodexu, ki se razvije pri oslabelem imunskem sistemu in se v prvih dneh življenja prenaša z mladiča na mladiča.

Preventiva pred zajedavci

Kot najboljšo preventivo pred notranjimi zajedavci je Židanova navedla tablete, pred zunanjimi pa ovratnice, ampule in tablete. Opomnila je, da med brejostjo tablete niso primerna odločitev.

Prvo februarsko izobraževanje za vzreditelje se je izteklo z vprašanji sodelujočih, ki smo bili povabljeni tudi na naslednje srečanje, ki bo predvidoma v februarju.

 

 

 

 

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.