Klopi so že aktivni, najbolj pomembno je, da jih čimprej odstranimo

18. marca, 2021
Pomlad se prebuja, z njo pa vedno bolj aktivni postajajo tudi klopi. Najbolj pomembno je, da se klopa čimprej odkrije in odstrani.

”Slovenija spada med države, v katerih je velika verjetnost za okužbo s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi,” so povedali na včerajšnji okrogli mizi z naslovom Bodite odgovoren lastnik hišnega ljubljenčka, ki jo je organizirala Krka.

»Včasih je veljalo, da klopi postanejo aktivni zgodaj spomladi. Ob vse toplejših zimah pa so klopi lahko aktivni že celo sredi zime, če se sploh umirijo,« opozarja Marko Oman, veterinar in vodja Zavetišča Ljubljana. Poudarja, da je zelo pomembno, da žival po vsakem sprehodu pregledamo in klope takoj odstranimo. Dlje, kot je namreč klop prisesan na psa, večja je verjetnost okužbe.

Pri odstranjevanju klopa je treba paziti, da ga izvlečemo (s pinceto ali za to namenjenimi klepčami) in ne odtrgamo. ”Predvsem moramo paziti, da ga primemo za glavo in ne stiskamo za telo, ker s tem pospešimo izločanje sline in z njo izločanje morebitnih povzročiteljev bolezni. Enako povzroči tudi vznemirjanje klopa z raznimi olji, kremami, razkužili ali mencanjem. Odstranjevanje naj bo hitro, odločno, a z dovolj občutka, da klopa ne odtrgamo,« zaključi veterinar največjega slovenskega zavetišča.

Vir: sporočilo za javnost, podjetje Krka

O tem, kakšni so simptomi klopno prenosljivih bolezni, pa si več lahko preberete tukaj.