Nasveti za krajšanje pasjih krempljev: pazimo na živec!

18. maja, 2021
Nasveti za krajšanje pasjih krempljev: pazimo na živec!
Krajšanje pasjih krempljev je postopek, ki se ga lahko lotimo doma, kljub temu pa stroka svetujejo, da nam postopek pokaže strokovnjak.

Je pa, kot pravi Branka Jeraj iz Pasjega salona Super Tetka, kar nekaj tudi takih lastnikov, ki krajšanje krempljev redno prepuščajo strokovnjakom.

Med njimi je veliko lastnikov črnih psov, saj se pri njih na krempljih ne vidi živec (pri svetlih psih je živec vidna rozna stvar v kremplju) in je zato krajšanje bolj zahtevno.

Če se postopka lotimo doma, izmed orodij potrebujemo le kakovostne škarje oz. klešče. Nekateri uporabljajo tudi brusilnike, ki so po mnenju Branke Jeraj tudi dobra izbira, treba pa je vedeti, da brušenje traja dlje časa.

Kaj pa sam način striženja? Jerajeva pravi, da ji je postopek najlaže izvesti, ko je pes v kadi.

»Dlako, ki je mokra, lahko umaknemo s kremplja, da vidimo dolžino kremplja in žilice pri svetlih krempljih. Pri temnih krempljih se žilica ne vidi. Tam strižem večkrat po malo. Roževina črnega kremplja je črna po zunanjem krogu, notri je svetlejša. Ko krempelj prerežemo, pogledamo, in če se že vidi na sredini pikica, ki nakazuje žilo, prenehamo z rezanjem. Nekateri kužki imajo tudi bolj krhke kremplje, ki včasih kljub kakovostnim kleščam kar počijo in ostane neenakomeren rez. Tam je treba kremplje še pobrusiti, saj se kaj hitro lahko zataknejo v preprogo in zalomijo,« pove strokovnjakinja pasje nege.

Tudi v Alfakanu svetujejo, da raje strižemo tanke rezinice kremplja kot prevelik kos naenkrat. »Psu bo takšno striženje prijetnejše vi pa boste zmanjšali možnost, da bi zastrigli krempelj v živec,« pravijo.

Če se kljub pazljivosti zgodi, da zarežemo v živec, kuža v tem primeru krvavi. Če smo zarezali višje, bo najverjetneje potreben obisk pri veterinarju. Če pa smo odščipnili le konico, se bo verjetno krvavitev hitro ustavila. »Lahko si pomagamo s tem, da vzamemo kuža v naročje in držimo gor brisačo. Lahko kupite tudi prah za ustavljanje krvavitve kremplja, a če nimate tega tisti trenutek doma, bo mogoče pomagala tudi moka, s katero ustvarite čep. Naj tisti dan kuža ne teka po grobih površinah, da ne bo ponovno odbrusil tankega sloja roževine in spet zakrvavel,« svetuje Branka Jeraj.

Osnovna nega psa doma: kremplji, blazinice in ušesa