Osnovna nega psa doma: kremplji, blazinice in ušesa

Koronavirus in z njim povezani ukrepi so marsikaterega pasjega lastnika spodbudili, da se je poglobil v osnovno nego svojega psa doma.

O kopanju kužka smo že pisali, tokrat pa nam je strokovnjakinja Branka Jeraj iz Pasjega salona Super tetka svetovala, kako doma urediti kremplje, blazinice in ušesa oz. kdaj svetuje obisk strokovnjaka.

Kremplji

Ko kuža stoji z vsemi štirimi tačkami na tleh, se kremplji ne smejo dotikati tal, saj ga pri hoji bolijo, lahko pa se tudi zalomijo. Pozorni bodite na peti krempelj; če ga dlje časa ne krajšamo, se lahko celo vraste v kožo, saj se ne brusi med hojo. Skrajšati krempljev ni enostavno, še posebej pa pri kužkih s črnimi kremplji, saj ne vidimo, do kam sega žilica. V času, ko so pasji saloni zaprti, vam bo kremplje skrajšal veterinar.

Blazinice

Malce več pozornosti je treba nameniti tudi blazinicam. Če vaš sprehod poteka po osoljenih cestah, mu, ko pridete s sprehoda, obvezno splaknite tačke z vodo in jih potem osušite. Če so blazinice grobe, suhe ali pa tudi že razpokane, jih lahko namažete z mazilom. Najlažje jih je namazati pred spanjem, da se mazilo dobro vpije. Če ste dovolj spretni, skrajšajte dlako na tačkah toliko, da je blazinica odprta in ima kuža oprijem.

Ušesa

Ušesa očistite z vlažnim kosem vate, potem pa še s suhim dobro obrišite, da v ušesku ne ostane vlaga. Boleče, rdeče ali vroče uho in čezmerno praskanje lahko kaže na vnetje, torej je potreben obisk veterinarja.