Redni preventivni pregledi enkrat na leto so za starejšega psa izjemno pomembni

11. novembra, 2021
Življenje s pasjim seniorčkom je drugačno kot življenje z mlajšim psom, a zato nič manj polno. Je pa pomembno, da smo pozorni na njihovo zdravstveno stanje.

»Kot odgovorni lastniki se moramo zavedati, da imajo psi izredno sposobnost kompenziranja resnih zdravstvenih težav s svojo dobro voljo in skoraj nespremenjenim obnašanjem. V svoji dolgoletni praksi zdravljenja malih živali lahko potrdim, da večina lastnikov starejših psov pri pregledu v ambulanti pove, da je bilo vse v redu še pred nekaj dnevi, zdaj pa so kar čez noč izbruhnile velike težave,« pravi sogovornik Emil Senčar, dr. vet. med. z Veterinarske bolnice Ptuj.

Zato so pri starejšem psu izjemno pomembni redni preventivni pregledi vsaj enkrat na leto. Po nasvetu sogovornika naj preventivni pregled vsebuje temeljit pogovor z lastnikom živali glede prehrane, odvajanja vode in blata, glede gibanja živali, glede morebitnih bolečinskih stanj pri živali, ki jih lastnik sam ne prepozna …

»Lep primer je na primer pospešeno dihanje psa zvečer, ko počiva. Precej lastnikov se čudi, zakaj je njihovemu psu vroče, v bistvu pa na tak način kuža izraža bolečino,« pove sogovornik in doda, da pri preventivnem pregledu odvzamejo psu tudi kri za hematološko in biokemijsko preiskavo krvi. S hematologijo ugotavljajo morebitna infekcijska stanja s povišanimi levkociti, slabokrvnost, dehidracijo, nizke trombocite in še bi lahko našteval. Biokemija krvi pa veterinarju pove stanje jeter, ledvic, trebušne slinavke, mineralno in elektrolitsko ravnovesje v organizmu, povišan sladkor, kardiovaskularno stanje.

K preventivnemu pregledu sodi tudi RTG preiskava prsne votline, hrbtenice, kolkov in po potrebi sklepov. Tudi pregleda ustne votline in ušes sta sestavni del preventivnega pregleda, kot tudi pregled krvi za morebitne klopne bolezni.

S temi pregledi veterinarji dobijo ogromno zdravstvenih podatkov, na podlagi katerih lahko predvidijo prihodnje težave in jih pravočasno rešujejo z ustreznimi terapijami in predvsem z dietno prehrano. »Kot primer lahko navedem težave z ledvicami, ko na podlagi povišanega kreatinina in sečne kisline v krvi lahko predvidimo težave z delovanjem ledvic, ki vodijo ob neukrepanju tudi v kasnejšo ledvično odpoved. Pes se praktično do začetka ledvične odpovedi obnaša skoraj povsem normalno, tako da lahko le na podlagi preventivnega pregleda krvi pravočasno predpišemo dietno prehrano z manj beljakovinami in tako stabiliziramo delovanje ledvic,« poda dr. Senčar konkreten primer.

Preberite še:

Starejši psi nimajo posebnih zahtev, potrebujejo pa svoj mir

Stari psi v sebi nosijo mir