Zdravila ciklosporini: treba je pretehtati prednosti pred slabostmi teh zdravil

24. avgusta, 2021
Ciklosporini spadajo v skupino zdravil, ki delujejo imunosupresivno, kar pomeni, da zavirajo delovanje imunskega sistema.

Spadajo v zadnji terapevtski izbor imunosupresivnih zdravil. V imunosupresivno skupino zdravil spadajo tudi glukokortikoidi, ki so v mnogo širši uporabi pri zatiranju alergijskih stanj in avtoimunih bolezni pri živalih.

Imunosupresivna zdravila se uporabljajo pri zdravljenju bolezni, ki so povezane z najrazličnejšimi alergijskimi stanji, pri zdravljenju avtoimunih bolezni, pri zdravljenju vnetnih stanj v organizmu in za preprečevanje zavrnitvenih reakcij pri bolnikih s transplantiranimi (presajenimi) organi.

Osebno menim, da je pred uporabo ciklosporinov treba uporabiti vse ostale možnosti in diagnostične in terapevtske. Potrebno se je ukvarjati, diagnosticirati in odstraniti vzrok bolezenskim stanjem pri  psu.

Pri uporabi ciklosporinov pride do blokade delovanja imunskega sistema. V tem primeru imunski sistem ne reagira burno na alergene, ciklosporini preprečijo tudi avtoimune bolezni. Negativna stran uporabe ciklosporinov pa je velika dovzetnost zdravljene živali, na infekcije, vnetne procese, prehlade, saj ostane organizem brez obrambe. Enako velja tudi glede dovzetnosti na maligna obolenja, saj je prav pri obrambi pred njimi potreben močan imunski sistem. Treba je pravilno pretehtati prednosti in slabosti uporabe imunosupresivne terapije s ciklosporini, individualno za vsak primer in če se odločimo zanjo, redno spremljati zdravstveno stanje živali s periodičnimi kontrolami krvi živali in ostalih vitalnih funkcij.

Emil Senčar dr.vet.med.