Zgodnja sterilizacija poveča verjetnost kostnega raka

13. avgusta, 2021
Kdaj je primeren čas, da se izvede sterilizacija oz. kastracija, je vprašanje na mestu za vsakega pasjega skrbnika.

»Na primeren čas za sterilizacijo oziroma kastracijo vpliva več dejavnikov, zato ni mogoče določiti točno določene starosti, ki bi veljala za vse živali,« pravita Vice Zaninović, dr. vet. med., in Kalina Seljak, dr. vet. med., s Prve-K Klinike za male živali Ljubljana.

Sama pa priporočata, da se poseg opravi v zgodnjih fazah spolnega razvoja – pri psicah pred prvo gonitvijo (v starosti 6–8 mesecev) ali po prvi gonitvi, saj s tem močno zmanjšamo možnost za nastanek tumorjev na mlečnih žlezah.

»Pri psicah večjih pasem je pogostnost urinske inkontinence manjša, če se sterilizacija opravi po prvi gonitvi,« navajata in dodata, da po nekaterih raziskavah zgodnja sterilizacija (pred prvo gonitvijo) zveča verjetnost kostnega raka, ki se največkrat pojavlja pri starejših psih večjih pasem in je zato morda smiselno počakati na konec prve gonitve.

Podobnega časovnega okvira se držijo tudi pri samcih, vendar pri njih starost ob kastraciji ni tako pomembna v kontekstu preprečevanja urinske inkontinence ali raka na mlečnih žlezah, ki pri samcih ne predstavljata pogoste patologije. »Pri samcih večjih pasem svetujemo, da s kastracijo počakate na konec razvoja skeleta, torej okvirno do enega leta starosti,« pojasnita.

Podrobno o sterilizaciji in kastraciji si lahko preberete v aktualni številki revije Moj pes, kjer je tematiko raziskovala novinarka Andreja Šalamun.