Ali imate kdaj občutek, da vaš pes preveč spi?

15. marca, 2022

Če ste v zadnjih letih začeli delati od doma, ste morda bili presenečeni, ko ste ugotovili, koliko časa v dnevu vaš pes spi ali vsaj poležava in drema … 

Po besedah ​​dr. Georgea Melilla, soustanovitelja in glavnega veterinarja Heart + Paw, je dremanje povsem normalno. »Pes običajno približno polovico dneva spi ali počiva. Torej 12 do 14 ur čistega počitka in sprostitve.«

Urnik spanja vašega štirinožnega družinskega člana se lahko razlikuje glede na raven aktivnosti, starosti in velikosti. Dr. Melillo pojasnjuje, da mladički potrebujejo več spanja kot odrasli in večina velikih psov potrebuje več spanja kot manjši psi. Lahko se celo razlikuje glede na pasmo; na primer zlati prinašalec potrebuje manj spanja kot buldog.

Poglejte tega buldoga, ko mu povedo, da je čas za spanje:

Video: Buldogova reakcija, ko mu povedo, da je čas za spanje

Vzroki za preveč spanja pri psih

»Psi običajno preveč spijo zaradi dolgčasa ali zaradi svojega življenjskega sloga,« pravi dr. Melillo. Zato je pomembno, da poskrbite, da vaš pes vsak dan dobi ustrezno količino telesne in mentalne vadbe. Pes lahko preveč spi, zaradi dolgčasa ali pa to nakazuje na večje zdravstvene težave. Če opazite, da pes spi več kot običajno, se o tem pogovorite z izbranim veterinarjem.

Problem je tudi premalo spanja

»Nekateri psi imajo težave z anksioznostjo, ki preprečuje spanje, drugi imajo lahko motnje v svojem okolju ali rutini. V nekaterih primerih ima lahko hišni ljubljenček bolečino, ki vpliva na njegovo slabo počutje in neudobje,« pravi dr. Melillo. Zato psu omogočite mirno, varno in udobno okolje za počitek.

V nekaterih primerih je lahko krivec za preveč ali premalo spanja očiten in dokaj rešljiv – selitev, sprememba urnika, sprememba življenjskega sloga. Če pa ni očitne razlage, ne oklevajte in se oglasite pri veterinarju.

 

Vir. Southern Living