Življenje s psom

Drugi pes v hiši: kakšen spol naj izberem?

Večina skrbnikov, ki se odloči za še enega psa v hiši razmišlja o tem, kakšen spol naj ima drugi pes v hiši. Dva psa? Pes in psica? Ali morda dve psički?

To se je spraševala tudi naša bralka, ki nam je napisala pismo. Kakšen spol ima drugi pes v hiši v resnici niti ni tako pomemben. Če se odločite za psa in psico, se običajno med seboj dobro razumeta. Dvakrat na leto, ko se psica goni, pa bo vendarle dobro, da nista skupaj (če težave nismo odpravili s sterilizacijo). Velikokrat je tako da samec psičko čuva pred drugimi samci, kar pa se lahko uredi z dobro vzgojo. V nasprotnem lahko pride do napadalnega vedenja našega psa do drugih psov, ko je v bližini tudi naša psička.

Če imate doma samčka in se mu bo pridružil še eden, je prva ovira obdobje njegove pubertete. V tem obdobju se namreč pokaže, ali bo mlajši član krdela priznal primat starejšemu ali pa se mu bo postavljal po robu in skušal prevzeti vlogo pasjega šefa. V vsakem primeru pa lahko med samcema prihaja do bolj ali manj resnih sporov, pri čemer morate sami v vlogi vodnika to urediti in obema samcema dopovedati, kakšna so pravila.

Ko boste šli po novega štirinožca svetujem, da vzamete s seboj tudi svojega zdajšnjega psa. Ko si ga bo izkušen vzreditelj dobro ogledal, bo lahko svetoval, kateri mladič je primeren za vašo hišo. Sam namreč zelo dobro pozna svoje mladiče in bo zato lahko izbral najprimernejšega.

Jože Vidic, dr. med. vet (objavljeno v reviji Moj pes; vprašanja in mnenja)