Izbira psa: pasemski ali mešanček?

20. septembra, 2020
Izbira psa je izjemno pomembna. Ko se odločamo za novega štirinožca, se veliko ljudi najprej vpraša – bo pasemski, ali bomo dom ponudili mešančku?

Mešančki so unikatni, vseh barv in velikosti. Njihov karakter je loterija, ne vemo, kaj pričakovati, koliko in kaj bo podedoval od prednikov. O vsem tem lahko zgolj sklepamo po starših, če jih vidimo.

Lahko jih rešimo s ceste, posvojimo … Lahko so čudoviti spremljevalci in zvesti sopotniki. Prednost pri posvojitvi mešančka je ravno njihova raznolikost in občutno nižja cena. Prav tako naredimo nekaj dobrega, če takšnemu kužku ponudimo svoj dom in brezpogojno ljubezen.

Pasemski psi pa so tisti z rodovnikom. To so psi, ki se jih načrtno vzreja iz generacije v generacijo, da bi ohranili neke lastnosti. Rodovnik je dokaz, da je pes res pripadnik določene pasme. Na tem rojstnem listu (rodovnik ali družinsko drevo)  so podatki o prednikih in njihovem zdravstvenem stanju. Prav to je prednost nakupa pasemskega psa, saj se lahko bolje pozanimamo o sami pasmi, njenih karakteristikah, potrebah, videzu, zdravstvenem stanju prednikov in imamo nekakšne smernice za naprej.

Kadar gremo na ogled legla, povprašajmo vzreditelja o karakterju staršev in prosimo, da nam pomaga zbrati mladička glede na naše potrebe in pričakovanja. Pomembno je, da se naša energija sklada z energijo našega potencialnega psa. Če se odločimo za posvojitev, pa prosimo osebje v zavetišču, da nam predstavi posamezne pse in njihove karakterje. Večina zavetišč ima možnost sprehajanja izbranega psa in ograjen izpust, kjer lahko psa bolje spoznamo.

Če smo se odločili za določeno pasmo, lahko spoznamo različne predstavnike te pasme, obiščemo kakšno razstavo, govorimo z različnimi vzreditelji in se pozanimamo tako o dobrih kot slabih lastnostih pasme.

Izbira primernega psa je življenjsko pomembna odločitev, saj si bomo s tem psom delili desetletje in več. Ključnega pomena je, da res temeljito premislimo naš izbor.

Anja Kosi