Življenje s psom

Kako popestriti pasje sprehode?

Za psa je sprehod gotovo eden izmed vrhuncev dneva. Kako popestriti pasje sprehode in psu tudi na kratki razdalji omogočiti pravo doživetje?

Če je za vas sprehod s psom dokaj rutinsko opravilo, je za vašega kosmatinca to vedno znova in znova razburljivo doživetje, zlasti če živite v bloku in je to edini stik, ki ga ima pes z naravo. Kako popestriti pasje sprehode in psu tudi na kratki razdalji omogočiti pravo doživetje?

Pustite mu raziskovanje in vohljanje

Namesto da naslednjič psa “preganjate”, da čim prej opravi, kar ima za opraviti, mu pustite, da se ob grmičku ali na travi ustavi za toliko časa, kot želi – in ne počne nič drugega, kot da vohlja. Za vas morda nezanimivo početje, za psa pa izjemno razburljivo početje, saj tako aktivira voh, eno izmed njegovih najbolj pomembnih čutil. Mimogrede, to je najbolj poceni in učinkovita mentalna stimulacija za psa!

Za pasjim nosom

Naslednjič psu pustite, da sam izbere pot, po kateri bo šel (seveda na povodcu); včasih je že dovolj, da na križišču ali razpotju sledite smeri, ki jo nakaže. Zakaj jo je izbral, ne vemo, a nič ne bo narobe, če mu pustimo, da je kdaj po njegovo.

Nove lokacije

Tako, kot se vi radi odpravite na izlete in raziskujete nove lokacije, se nadejate čudovitih razgledov in narave … tako bo raziskovanje nove lokacije všeč tudi vašemu psu. Bolj kot razgled ga bodo zanimale drugačne vonjave in zvoki, s katerimi bo imel veliko opravka. Dobra stran tega je, da ni treba iti daleč, lahko je to že sosednja ulica, ki je nikoli ne obiščete, morda drug travnik ali pa se zapeljeta na drug konec mesta.

Za popestritev običajnih sprehodov s psom resnično ne potrebujete veliko, včasih zadošča že manjša sprememba rutine ali sprememba običajne smeri sprehoda. Vam se morda to ne zdi nič takega, pes pa lahko odkrije popolnoma nov svet!

Lena Gregorčič

error: Kopiranje teksta ni mogoče.