Kako poskrbimo za prijateljsko vez med psom in otrokom?

21. avgusta, 2022

Saj poznate zgodbe, kako sta otrok in pes od prvega trenutka postala nerazdružljiva prijatelja. A do takšne pristne prijateljske vezi ni tako lahko priti – na poti pa pomembno vlogo igrajo starši.

Starši so namreč tisti, ki oba med seboj spoznajo, ju učijo medsebojnega spoštovanja in – vsaj nekaj časa – nadzorujejo njune skupne trenutke.

Nadzor je ključnega pomena, dokler ni zagotovljeno, da sta skupaj varna. Tu ne ge le za pasivno opazovanje otroka in psa,  temveč za natančno opazovanje, preprečevanje otroku, da neprimerno komunicira s psom, in opazovanje pasje govorice telesa, če sporoča določeno raven nelagodja ob otrokovi prisotnosti in/ali interakciji.

Nikoli ne puščajte psov in majhnih otrok brez nadzora – niti za trenutek, tudi če dojenček spi. Psa vzemite s seboj, če zapustite sobo, v kateri otrok spi ali gleda televizijo.

Učenje otroka in psa

V idealnem primeru bi moral biti vsak pes  najprej dobro socializiran in vajen stika z otroki in dojenčki. Zato je zelo pomembno, da psa prepričate, da so otroci in dojenčki čudovita bitja. Pes, ki obožuje otroke, bo odpustil veliko neprimernih stvari, ki mu jih bodo nehote storili otroci, kljub vašim naporom pri nadzoru in upravljanju. Pes, ki otroke zgolj prenaša, tega ne bo toleriral.

Varne interakcije otrok in psov pa se v resnici začnejo z učenjem otrok. Začnite z zelo majhnimi otroki, kako spoštovati in ustrezno komunicirati s psom. Če je otrok še premajhen, da bi razumel, ga morate nadzirati in fizično preprečiti, da bi se neprimerno vedel do psa.

Ko se majhni otroci spoznavajo s psom, skupaj z njihovimi rokami v vaših nežno in počasi božajte psa, da bo prijetno obema.

Zelo pomembno je, da otroke naučite, da psi niso igrače. Tudi če vaš družinski pes tolerira, da ga otrok objema, otroku razložite, da naj tega ne prakticira pri drugih psih.

Kako zaščititi otroka pred ugrizom psa?

Otroka vključite v vadbo z vašim psom, saj se bo otrok tako naučil sodelovanja, spoštovanja in predvsem, kako pravilno komunicirati z drugimi čutečimi bitji.

Vsakič, ko vaš pes pokaže kakršno koli znamenje, da mu ni všeč otrokova prisotnost, morate ločiti psa in otroka, da ju zaščitite. Predpogoj za to je razumevanje pasje govorice telesa, da prepoznate, kdaj pes izraža nelagodje.

Sobivanje otroka in psa: če pustimo, da otrok psa muči, od sobivanja ne bo nobenih pozitivnih učinkov

Napačno je, da starši od otroka pričakujejo skrb za psa