Kako psa naučiti vljudnega in umirjenega obnašanja, ko ste z njim v lokalu?

13. aprila, 2021

Si želite psa vzeti s seboj, ko se odpravite v lokal na pijačo? Psa na to dogodivščino pripravite, da bo mirno in tiho sedel ob vašem stolu in ga dogajanje v lokalu ne bo preveč vznemirjalo.

Z nekaj preprostimi koraki lahko svojega psa naučite primernega vedenja v javnosti. Za učenje potrebujete podlogo (blazino ali brisačo), ki jo lahko nesete s seboj v lokal, žvečilko ali druge priboljške za psa, po potrebi povodec in nekaj potrpljenja.

S treningom začnite doma

Položite podlogo na tla, potem spodbujajte svojega psa, da jo razišče. Ko so vse štiri tace na podlogi, naj se usede. Če ne zna sesti na ukaz, je v redu, če stoji z vsemi tacami na podlogi. Predstavite mu žvečilko in mu dovolite, da jo poje, medtem ko je na podlogi. Če poskuša oditi z žvečilko, jo lahko držite za en konec, da zagotovite, da ostane na podlogi, ali uporabite povodec, da mu onemogočite odhod s podloge. Naučite ga, da bo od zdaj naprej vse svoje dobrote dobil na podlogi. Ko konča z žvečilnim prigrizkom, odstranite podlogo. To vadite večkrat, lahko pa dodate besedni namig, kot je »sedi na podlogo«, ko jo položite na tla.

Sledi obisk lokala

Ko pes trening opravi z odliko doma, ga preizkusite v lokalu. Lokal prvič obiščite v času, ko v njem ni preveč ljudi. Enako kot doma položite podlogo poleg svojega stola in uporabite besedni namig, kot ste ga uporabljali doma. Ko se usede na preprogo, mu dajte žvečilko, da ostane mirno in tiho ob vašem stolu.

Sčasoma zmanjšajte količino priboljškov, ki jih prejme. A hkrati se zavedajte, da je ostati miren v živahnem lokalu zelo težko delo za vašega psa. Zato bodite dovolj radodarni z nagradami, da bo izkušnja prijetna za oba ob vsakem obisku lokala, preudarno izberite lokal in – v “izlet” vključite tudi sprehod.

 

Vir: Pet Guide