Kako psom preprečiti, da jedo (svoje) kakce?

22. aprila, 2022

Za začetek je pomembno, da ugotovite, zakaj pes je svoje iztrebke. Ameriški kinološki klub pravi, da so najpogostejši dejavniki, ki spodbujajo to vedenje predvsem izolacija od ljudi, občutek tesnobe ali zamenjava za pravo hrano.

Zakaj psi jedo svoje (ali tuje) iztrebke?

Če sumite, da je vzrok izolacija, potem psa ne zapirajte v prostore stran od ljudi. V primeru, da sumite tesnobo, potem med domačim učenjem ukazov in novih trikov ne uporabljajte ostrih metod kaznovanja.

Do neustrezne povezave s pravo hrano lahko pride, če psa hranite preblizu njegovih iztrebkov.

Posvetujte se z veterinarjem

Veterinar naj psa pregleda in naj vam svetuje, kako boste zagotovili, da ima vaš kosmati prijatelj kakovostno prehrano in da dobi vsa potrebna hranila, ki jih potrebuje.

Obstajajo tudi žvečilke, tablete in razpršilni dodatki, ki psa odvrnejo od uživanja iztrebkov, tako da mu njihov kakec postane neprivlačen.

Če ni kakca na tleh, ga pes ne more pojesti

Psa lahko naučite, da pride k vam po priboljšek takoj po iztrebljanju, da se bo naučil oditi stran od iztrebka. Če to ne deluje, ga držite na povodcu in ga po iztrebljanju odpeljite stran od iztrebkov. Ena od najlažjih in samoumevnih rešitev je, da iztrebke po iztrebljanju poberete oz. počistite. Če iztrebka ni na tleh, ga pes ne more pojesti.

Raziskava Dr. Benjamina Harta iz leta 2012 je pokazala, da 92 % psov, ki jedo iztrebke, so le ti starejši od dveh dni, zato je pomembno, da jih sproti počistite.

Psa boste odvrnili od uživanja svojih iztrebkov tudi, če boste razdelili dva velika dnevna obroka na več manjših. Saj velja, da manj časa kot pes preživi lačen ali se dolgočasi, manjša je možnost, da bo jedel lastne iztrebke.

 

Vir. Lifehacker