Življenje s psom

Kateri so najbolj tihi psi

Pse velikokrat povezujemo z laježem, pa vendar obstajajo pasme psov, ki jih skoraj nikoli ni slišati lajati, in pasme psov, ki so zelo glasne. Kateri so najbolj tihi psi?

Pasji lajež ima različne vzroke: največkrat psi lajajo zato, da bi lastnike opozorili na vsiljivce ali napovedali goste v hiši, včasih pa z laježem prosijo za pomoč. In seveda so tudi primeri, ko psi z lajanjem opozorijo na prisotnost druge živali, še zlasti mačke, veverice ali zajca.

Čeprav večina ljudi svojega najzvestejšega prijatelja ne izbere po tem, ali veliko laja ali ne, pa najbrž nihče ni ravno navdušen, če je pes nadvse glasen in če se nad njim pritožujejo še sosedje…

Če si ob sebi želite ‘tihega’ psa, naj vam nanizamo nekaj predlogov:

  • Basenji: Ta stara pasma psov je idealna za vse, ki si želite psa, ki ne laja. Nenazadnje gre za pasmo, ki edina ni sposobna lajati.

  • Greyhound: Ta pasma je presenetljivo dobra alternativa za vse, ki živite v stanovanjih. Čeprav gre za veliko in hitro pasmo, nadvse radi (tiho) poležujejo na kavču.

  • Francoski buldog: Njegova priljubljenost strmo narašča, saj gre za majhno, prijazno in tiho pasmo, ki jo bodo oboževali ljudje, ki živijo v manjšem prostoru.

  • Šinuk (Chinook): Gre za nadvse redko pasmo iz ZDA, ki je primerna za vse, ki se radi ukvarjate s pasjimi športi, a ob sebi ne želite glasnega psa.

  • Bulmastif: Pasma je sicer velika, a je hkrati tudi tiha in mirna družba. Toda pozor: zunaj niso ravno najboljša družba za introvertirane ljudi.

Katja Željan

error: Kopiranje teksta ni mogoče.