Niso vsi psi navdušeni nad sprehodi, kaj storiti?

17. septembra, 2022

Imate psa, ki nerad hodi na sprehodih? Niste sami! Obstaja pogost stereotip, da imajo vsi psi radi sprehode in da morajo hoditi na vsakodnevne sprehode.

V resnici veliko psov ne mara hoditi na sprehode ali v pasji park. Sprehod s psom je lahko odličen način za kakovostno preživljanje skupnega časa in vašemu psu lahko zagotovi prepotrebno telesno in mentalno vadbo, toda če vaš pes ne mara sprehodov, je to v redu.

Sprememba vedenja?

Če imate psa, ki se je prej rad sprehajal in nenadoma noče ven ali se zdi manj navdušen, je dobro, da se dogovorite za obisk veterinarja, ki bo pregledal psa in preveril njegovo zdravstveno stanje.

Vremenska občutljivost

Nekateri psi so bolj občutljivi kot drugi na vremenske spremembe in se radi sprehajajo le v določenih letnih časih. Psi z gosto dlako imajo težave s hojo v vročem in vlažnem vremenu. Starejšim, kratkodlakim in majhnim psom je običajno neprijetno hoditi na sprehod v hladnem vremenu. Če opazite, da se vaš pes ne mara sprehajati pozimi, mu priskrbite topel plašč in ga naučite, da bo udobno nosil škornje, ki lahko pomagajo zaščititi njegove občutljive blazinice tačk.

Anksioznost

Stres in tesnoba sta lahko razloga, zakaj psi nočejo na sprehod. Nekateri psi so živčni ali jim je neprijetno, ker se morajo sprehajati v bližini hrupnih prometnih cest, igrišč, kjer otroci kričijo in tekajo ali mimo hrupnega gradbišča. Ko se skušate odpraviti na sprehod, bodite pozorni na govorico njegovega telesa, saj bo jasno pokazal, da mu je neprijetno in je pod stresom.

Dolgčas

Mnogi psi z veseljem hodijo vsak dan po isti poti. Nekateri psi hrepenijo po novem, bogatejšem okolju in se lahko dolgočasijo, če se dan za dnem sprehajajo po isti soseski. Ti psi, ki se zlahka naveličajo, bodo morda manj navdušeni nad izhodi ali pa se bodo celo poskušali izogibati sprehodom. Če želite pomagati psom, ki se pogosto dolgočasijo, lahko svoje redne sprehode spremenite tako, da izberete različne sprehajalne poti v soseščini. Med sprehodom izvedita trening poslušnosti ali utrjujta znanje različnih trikov.

Alternativa hoji?

Če imate psa, ki iz kakršnega koli razloga ne uživa na sprehodih, ne vztrajajte. Preizkusite različne igre, ki se jih lahko igrate s svojim psom v hiši ali na dvorišču. Učenje novih ukazov in trikov je prav tako odlična vadba, ki lahko nadomesti sprehod.

 

Vir: Cuteness