Zdravje & nega Življenje s psom

Razlike med samci in samicami pri psih: Zdravje samic (4. del)

foto: adobestock
Ko izbirate novega pasjega prijatelja, je veliko stvari, o katerih morate razmisliti, kot so npr. vedenje psa, njegova velikost, starost, potrebe po negi in raven aktivnosti. Kaj pa spol? Je spol psa nekaj, kar bi morali upoštevati preden sprejmete svojo odločitev?

Obstajajo določeni stereotipi in splošna mnenja o tem, kakšni so samci in kakšne samice, vendar ti ne držijo vedno, saj na obnašanje psa vplivajo tudi drugi dejavniki, npr. sterilizacija in kastracija.

V seriji člankov bomo podrobneje predstavili razlike. Tokrat nekaj več o zdravju samic.

Zdravje pasje samičke

Zdravstvene težave samic so pogosto povezane z njenimi reproduktivnimi organi, prav tako pa na njihovo zdravstveno stanje vpliva sterilizacija.

Tumorji mlečnih žlez

Tumorji mlečnih žlez so pogostejši pri nesteriliziranih samicah. Če pri svoji psički opazite izboklino, jo peljite k veterinarju. Zgodnje odkritje in zdravljenje omogočata največje možnosti za uspeh. Po besedah veterinarjev sterilizacija psičke pred prvo gonitvijo povsem odpravi tveganje za tovrstnega raka, te zaščite pa nimajo samice, ki so prestale vsaj dve gonitvi.

O tem, kdaj je najbolje sterilizirati vašo psičko, se posvetujte z veterinarjem.

Vnetja maternice

Vnetja maternice lahko v najhujših primerih privedejo tudi do smrti. Gnojno vnetje maternice imenujemo piometra in se razvije zaradi sprememb hormonov, ki jih psice doživljajo po vsaki gonitvi. Sterilizacija blokira te hormonske spremembe in s tem preprečuje bolezen. Pri nestiriliziranih psicah se bolezen razvije v 25 odstotkih primerov.

Rak jajčnikov je še ena v vrsti bolezni psičk

Tudi v tem primeru sterilizacija pomeni odpravo tveganja za to bolezen, saj se takrat odstranijo tudi jajčniki. Rak jajčnikov na srečo ni zelo pogost, verjetno tudi zato, ker se večina skrbnikov hišnih ljubljenčkov odloči za sterilizacijo svojih psičk.

Okužbe sečil

Težave z urinarnim traktom so na drugi strani pogostejše. Ženska sečnica je kratka in široka, kar bakterijam olajša dostop do mehurja in povečuje tveganje za okužbo sečil. Znaki okužbe sečil so lahko nelagodje pri uriniranju, pogosto izločanje majhnih količin urina in uriniranje v hiši. In čeprav sterilizacija pomaga preprečiti številne zdravstvene težave, se pri nekaterih psičkah težave z uriniranjem pojavijo prav po sterilizaciji. Veterinarji težavo rešujejo z zdravili.


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.