Zdravje & nega Življenje s psom

Razlike med samci in samicami pri psih: Zdravje samca (3. del)

foto: adobestock
Ko izbirate novega pasjega prijatelja, je veliko stvari, o katerih morate razmisliti, kot so npr. vedenje psa, njegova velikost, starost, potrebe po negi in raven aktivnosti. Kaj pa spol? Je spol psa nekaj, kar bi morali upoštevati preden sprejmete svojo odločitev?

Obstajajo določeni stereotipi in splošna mnenja o tem, kakšni so samci in kakšne samice, vendar ti ne držijo vedno, saj na obnašanje psa vplivajo tudi drugi dejavniki, npr. sterilizacija in kastracija.
V seriji člankov podrobneje predstavljamo razlike.

Tokrat nekaj več  o zdravju samcev. Nekatere zdravstvene težave so namreč pogostejše (ali značilne le) pri samcih kot samicah, kar je tudi posledica njihove anatomije in hormonov.

Tumorji mod

Tumorji mod se lahko razvijejo, če samci niso kastrirani. Gre za najpogostejšo obliko raka reproduktivnega trakta pri njih. Večina tumorjev se razvije pozneje v življenju in so maligni. Kastracija lahko pozdravi stanje, če je težava pravočasno odkrita. Kastracija je tudi v splošnem najboljši način za preprečevanje tovrstnega tumorja pri psih.

Bolezni prostate

Te so prav tako pogoste, kar povzroča težave zlasti pri starejših psih. Benigna hiperplazija prostate (BHP) je najpogostejša bolezen prostate in običajno prizadene starejše in nekastrirane samce. Možne pa so tudi okužbe, ciste in rak. Najlažje boste težave s prostato ugotovili z opazovanjem sprememb pri uriniranju in iztrebljanju psa.

Tumorji okoli anusa so še ena od bolezni samcev

Visoke ravni testosterona povečajo tveganje, da bo pes razvil vrsto tumorja, imenovanega adenom perianalne žleze. Večina teh tumorjev je benignih, vendar jih je včasih potrebno odstraniti zaradi preprečevanja okužb. Če tumorji postanejo dovolj veliki, lahko blokirajo normalen prehod blata, kar povzroči, da psi težko pritiskajo ali pogosteje iztrebljajo manjše količine blata kot običajno.

Težave s sklepi

Tudi dedne težave s sklepi so pogostejše pri samcih. Razlog lahko tiči v tem, da v primerjavi s samicami hitreje rastejo. Ena od težav je lahko displazija komolca, medtem ko je displazija kolkov lahko težava tudi za samice, vendar se stanje pri samcih hitreje poslabšuje. Prizadeti psi pogosto razvijejo artritis v sklepih, včasih že v zelo mladih letih.

Kastracija

Mnoge od teh zdravstvenih težav je mogoče preprečiti s kastracijo, kljub temu pa to ni vedno rešitev. Pri tem, kdaj je vašega psa najbolje kastrirati, se posvetujte z veterinarjem.

Kastracija in sterilizacija – pozitivne in negativne plati

Kako kastracija in sterilizacija vplivata na pse?


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.