Strah pred nevihtami: pomagajo naravni preparati in tudi zdravila

30. avgusta, 2020
Letošnje poletje je imelo precej neviht, te pa so za nekatere pse zelo stresne. Ob nevihtah je grmenje tisto, ki sproži strah pri psih, tudi paniko.

Pes je lahko nemiren, nervozen, lahko celo bruha in ima drisko.

In kaj storiti v teh primerih? Kot pravi dr. vet. med. Emil Senčar, direktor Veterinarske bolnice Ptuj, naj bodo ukrepi lastnikov psov, ki imajo težave s strahom v nevihtnih dnevih, odvisni od stopnje in manifestacije strahu.

»Vsekakor je treba psa, ki izraža strah in paniko pri grmenju, zapreti v hišo oziroma stanovanje, ga pomiriti, prižgati radio ali televizijo, ki nekoliko preglasi dogajanje zunaj. Zraven tega lahko lastniki uporabijo celo paleto preparatov na naravni bazi (rastlinskega izvora), ki služijo pomirjanju psa. Osnovna sestavina omenjenih preparatov je po večini baldrijan, ki pomirjujoče deluje na ljudi in tudi na živali. Problem je le v tem, da ne deluje trenutno, kar pomeni, da je treba omenjene preparate uporabiti že nekoliko pred pričakovano nevihto oziroma neurjem,« poudarja Senčar.

To velja po njegovih besedah tudi za preparate, kot so Bachove cvetne esence, ki jih je treba dajati svojemu psu večkrat dnevno, lahko tudi mesec dni zaporedoma ali več. »Bachove kapljice ne bodo delovale, če jih bomo dali svojemu psu tik pred nevihto, učinkujejo lahko le pri dalj časa trajajočem dajanju 3 do 4-krat dnevno,« pravi.

Kot navaja, obstajajo tudi zdravila, ki jih lahko damo psu tik pred nevihto. To so zdravila, ki jih predpiše veterinar in niso v prosti prodaji. »Na razpolago so zdravila, narejena prav za živali, ali pa zdravila iz široke palete zdravil za ljudi. Tu bi opozoril, da naj lastniki ne dajejo svojim psom zdravil in pomirjeval iz domače lekarne za ljudi, saj lahko nepravilna uporaba zelo poslabša strah in paniko pri živali. Privede lahko do eksitacije živali, namesto da bi se umirila. Zdravila naj predpiše izključno veterinar,« še dodaja Emil Senčar.

Katja Željan