Življenje s psom

Vadba: koliko jo potrebuje pes vsak dan?

Vadba bi morala biti na dnevnem redu vsakega psa, pogosto pa se pasji skrbniki sprašujemo koliko bo ravno prav, ne preveč in ne premalo.

Odgovor je različen tako kot pri ljudeh tudi pri psih, saj je vadba odvisna od starosti, zdravja in pasme. Obstaja nekaj standardnih smernic, ki so predstavljene v nadaljevanju.

Mladički

Mladički imajo na splošno več energije kot odrasli psi, toda njihova vadba naj poteka v kratkih intervalih. Več kratkih sprehodov ali igranje čez dan, je varnejša izbira, kot če gremo na en res dolg sprehod, saj je to lahko preveč naporno za razvijajoče se telo mladička. Navsezadnje je vsak kuža drugačen, in več časa, kot ga preživimo skupaj, bolje bomo vedeli, koliko vadbe potrebuje, da bo lahko srečen in zdrav.

Odrasli

Pasma psa močno vpliva na količino telesne aktivnosti, ki jo potrebuje. Pomembno je tudi zdravje psa. Če ima pes zdravstvene težave, na primer težave s kolki, srcem ali dihali, se z veterinarjem pogovorimo, kakšna vadba bo ustrezna, da mu bo pomagala ostati zdrav, ne da bi mu povzročala nelagodje in še dodatne zdravstvene težave.

Seniorji

Starejši pes morda ne bo mogel teči tako daleč, kot je nekoč, in morda bomo morali sčasoma tek zamenjati za sprehod. Pogovorimo se z veterinarjem o vadbi starejšega psa, pa tudi opazujmo ga med vadbo, kako dolgo uživa v aktivnostih. Vadba vsem psom omogoča duševno stimulacijo in jih ohranja aktivne, kar lahko pomaga podaljšati njihovo življenje in zmanjša tveganje za debelost.

Predlogi za pasjo vadbo na prostem

  • Sprehod ali tek po bližnjem parku.
  • Pes nas lahko spremlja med kolesarjenjem po kolesarski stezi ali stranskih poteh, kjer je dovolj varno za psa.
  • Spremlja nas lahko tudi med rolanjem, a ga najprej usposobimo za novo dejavnost. Nikar ne pozabimo tudi na zaščitno opremo.
  • Večina psov obožuje vodo, plavanje pa je odlično za pse s težavami s sklepi.
  • Trening v poslušnosti in krepitev osnovnih ukazov.

Predlogi za vadbo v zaprtih prostorih

  • Tek po stopnicah navzgor in navzdol, ko ne moremo ven, je super za izgradnjo mišic. Pazimo le, da psa ne vlečemo premočno, saj je ta vadba za pse prav tako naporna kot za ljudi.
  • S skrivanjem in ob (pravilni) igri vlečenja, se psi zelo zabavajo in hkrati gibajo.
  • Odlična vadba za pse, ki potrebujejo več gibanja, je tek na tekaški stezi.

Da bo vadba učinkovita, je dobro poznati 7 skrivnosti uspešne vadbe, o katerih smo pisali tukaj.

Vir: AKC

error: Kopiranje teksta ni mogoče.