Gostujoča kolumna: Zakaj se v društvih bojimo pomladnih dni?

16. marca, 2023
Društvo Žverca

Prihajajo tedni, ko vse brsti in poganja , ko se prebuja novo življenje … A to so tedni in meseci, ki se jih nekateri bojimo. Vedno tuhtamo, kako priti skozi trde lupine človeških buč, da se bomo nekoč lahko tudi mi veselili tega dela leta, celo novega življenja se bomo lahko veselili. Tudi mačjega.

Ko bomo vedeli, da lahko vsaj za večino poskrbimo. Ko bomo vedeli, da je vsaj za večino skotenih nekje prostor, kjer bodo lahko živeli zadovoljno, preskrbljeno življenje.

To ne pomeni, da bodo vse mačke na kavčih, nekatere nočejo tega. Ali nas je res tako malo takih, ki bi okrog sebe na svojih poteh rajši srečevali zdrave, zadovoljne, igrive in lepo rejene živali, kot pa prizore, ki smo jim priča še marsikje na naših izletih ? Morda pa celo pri sosedih ali na lastnem dvorišču.

Ali je res težko razumeti, da bi bilo bolje za vse, za celotno družbo, za razpoloženje, za zdravje, za napredek, če bi imeli okrog sebe manj trpljenja in umiranja? Vsaj tam, kjer se da to tako z lahkoto preprečiti.

Vzemite se v roke in naredite, kar je prav. Če potrebujete pomoč, nas pokličite! Pomembno je, da se premikamo na bolje, na lepše. Vsaj tam, kjer je to v naši moči. Naj bo več nekaj luštnega, veselega. Se strinjate?

Sterilizirajte in kastrirajte svoje mačke – preprečite nova in nova legla neželenih mačjih mladičev, za katere domov ni dovolj.

Preverite pri svoji občini, pri veterinarjih, pri društvih in zavetiščih – lahko dobite pomoč za poseg, tako finančno kot drugačno. 

Mačke imajo lahko mladiče že zelo zgodaj, ne čakajte na določeno starost – vprašajte veterinarja, za operacijo je ključna teža mačke.

Problem mačk je, da jih je preveč. In rešitev? Rešitev je pri ljudeh!