Aktualno

Ko naš razigran kuža postane pasji seniorček

Včasih se dogaja postopoma, včasih pa skoraj čez noč. Naš pes je vedno počasnejši, vedno več časa preživi v svojem kotičku in počiva, vedno manj se mu ljubi na sprehod.

Ni več tako razigran kot nekoč, morda slabše sliši ali vidi. Naš pes, za katerega se zdi, da je bil še včeraj igriv mladiček, postaja umirjen pasji seniorček.

Življenjska doba psov se je v zadnjih letih zaradi napredka na številnih področjih podaljšala. Zato imamo danes večje število pasjih seniorčkov kot pred leti. S starostjo se spremenijo tudi potrebe in zmogljivosti psa. Življenje z ostarelim psom ni več tako aktivno, razigrano in igrivo. Je pa na drugi strani polno ljubezni, vdanosti in umirjenosti.

Bolj kakovostni pogoji za življenje, bolj uravnotežena prehrana, bolj osveščeni pasji skrbniki in velik napredek v veterinarski medicini – vse to vpliva na vedno daljšo življenjsko dobo psov, pasemskih in mešancev. Za to, da bodo psi dlje časa zdravi, vitalni, sproščeni in brez bolečin, pa v veliki meri lahko poskrbijo njihovi skrbniki. Izjemno pomembno je, da psa redno vodimo na redne preventivne preglede. 

»Vsekakor moramo biti pozorni na vsako spremembo v obnašanju seniorčka, morebitno bruhanje in drisko, ki ne mineta v dnevu ali dveh, neješčnost, neprijeten zadah iz gobčka s povečanim slinjenjem, težko vstajanje in morebitno šepanje, povečano pitje vode in povečano uriniranje, izpadanje dlake, srbenje kože, uriniranje in defekacija na neobičajnih mestih ali v stanovanju. Pomembno je, da pravočasno poiščemo veterinarsko pomoč in ne čakamo predolgo, da bi se problematika umirila sama po sebi,« nam pove Emil Senčar, dr. vet. med. iz Veterinarske bolnice Ptuj.

Pasji seniorček nam več ne ponuja razigranih in dolgih sprehodov, neutrudnega tekanja in igrivosti, ponuja pa nam veliko vdanosti in ljubezni, umirjenosti in prelepih trenutkov, ki jih preživljamo z ostarelim kužkom.

Prehrana, prilagojena starejšemu obdobju

Dobro je, če je prehrana posebej prilagojena starostnemu obdobju našega ljubljenčka. Kot pravi sogovornik, je to izrednega pomena za kakovostno in dolgo življenje. Če je treba, po nasvetu veterinarja starejšega psa hranimo z dietno hrano. To mu predpišejo pri najrazličnejših bolezenskih stanjih: pri boleznih ledvic, jeter, srca, kamnih v mehurju, oslabelosti in še bi lahko naštevali.

Predvsem pa je treba na ostarelega psa prilagoditi skrbnikove zahteve in pričakovanja. Hitenje ne bo prineslo rezultatov. Pes se kot človek s starostjo upočasni in od njega ne smemo zahtevati, da bo stopil ali skočil hitreje, če se nam nekam mudi. Še vedno pa vse opisano ne pomeni, da pasji seniorček potrebuje samo mir in počitek. Tudi on potrebuje sebi prilagojene sprehode in miselne igre, tudi stari psi se še lahko naučijo novih trikcev, radi vohajo, raziskujejo in marsikateri vse do pozne starosti ostane igriv.

»Stari psi so ranljivi in občutljivi, potrebujejo nas prav tako kot mladički. Kažejo brezmejno hvaležnost in zaupanje. Ne poznajo več zvijač. So smešni v novih in nepričakovanih vidikih. Toda predvsem pa nosijo v sebi mir.« (Gene Weingarten, avtor knjige Old dogs.)

 

Preberite še:

Redni preventivni pregledi enkrat na leto so za starejšega psa izjemno pomembni

Znaki demence pri psu

Stari psi v sebi nosijo mir