Na evropski razstavi psov v Budimpešti tudi Slovenci

11. januarja, 2022
Foto: osebni arhiv Neli Štuler

V Budimpešti je tik pred božično-novoletnimi prazniki potekala evropska razstava psov (EDS), na kateri je sodelovalo  približno 16.000 psov iz 57 držav, kar je eden od pokazateljev, kako mnogi skrbniki psov pogrešajo tovrstne dogodke, ki so spričo zdravstvenih omejitev le še redki.

Kmetijski minister je ob otvoritvi štiridnevnega dogodka dejal, da je bilo vzdrževanje psov vedno pomembno za madžarski narod. Po njegovih besedah ni naključje, da je Madžarska poleg pastirskih in ovčarskih psov ponosna na lastne pasme lovskih psov: madžarskega hrta, transilvanskega hrta in madžarsko vižlo.

Izvrsten nastop slovenskih vzrediteljev

Ob robu EDS so tudi letos organizirali svetovni pokal madžarskih nacionalnih pasem psov s 360 prijavljenimi predstavniki pasem. Minister Nagy je povedal, da je na Madžarskem milijon psov, kar je izjemna številka v mednarodni primerjavi. Na omenjeni razstavi jih je sodelovalo kar 3.000.

Razstave v Budimpešti  so se udeležili tudi številni slovenski vzreditelji, med njimi Neli Šuler, vzrediteljica črnih ruskih terierjev, ki je s svojo psico Hryushka Bella Fantasia prejela odlično oceno v šampionskem razredu.

 

Blanka Markovič Kocen