Črni ruski terier

5. septembra, 2019
Shutterstock.com
”Sabaka Stalina”, Stalinov pes, so sprva rekli psu, ki so ga v sovjetskem centru za selekcijo in šolanje službenih psov za vojsko in policijo začeli vzrejati potem, …

… ko sta Lenin in po njegovi smrti predvsem Stalin v samo nekaj letih po oktobrski revoluciji uničila vse, kar je ostalo od nekdanjih ruskih ”gosposkih psov”.

Takoj po 2. svetovni vojni so v policijsko-vojaškem centru Rdeča zvezda začeli znova in ustvarili so pasmo, ki so ji najbolj zaupali čuvaji v koncentracijskih taboriščih, v tragično slavnih gulagih. V pravo pasmo, tako po kinoloških merilih, so črnega terierja oblikovali šele po Stalinovi smrti, leta 1957. Takrat je ta center pse iz tretje generacije črnih terierjev ponudil zasebnikom in vzrediteljem. Začela se je zgodovina sedanje pasme, leto pozneje so objavili prvi standard. Razmeroma hitro so si utrli pot na Finsko, iz Skandinavije pa jih je pot vodila po vsem svetu.

Beseda poznavalcev: Iztok in Neli Šuler (psarna: Bella Fantasia)

Zakaj črni ruski terier?

”Črni ruski terier (v nadaljevanju: ČRT) ne pusti nikogar ravnodušnega. S svojo bogato črno dlako, čudovito brado in brki ter z mogočnim, hkrati pa elegantnim telesom daje poseben, nenavaden videz. V njem sta združena moč in milina hkrati. Je veselo in čuteče bitje, ki je pripravljeno žrtvovati življenje za svojega človeka. Je zelo zvest, zna se prilagoditi vodnikovim potrebam in razpoloženju. Potrebuje človekovo bližino, a hkrati odločnega in stabilnega vodnika. Po naravi je stabilen, umirjen, vodljiv in vdan družinski član ter dober človekov spremljevalec z izrazitimi delovnimi sposobnostmi.”

Odlike in slabosti?

”Prednost pasme je, da lahko enako dobro živi v mestnem stanovanju ali na deželi, v ostrih sibirskih zimah ali v sončnem podnebju. Struktura njegove dolge dlake dopušča zračnost, ob pravilni in redni negi pa ne izpada in nima vonja. Pasmo odlikuje inteligenca in sposobnost za šolanje, samozavest in neustrašnost. Slabost, če lahko temu sploh tako rečemo, pa je redna nega dolgega kožuha. Če psa fizično in psihično ne obvladamo, je lahko slaba stran pasme njena teža, moč in velikost.”

Shutterstock.com

Nega črnega ruskega terierja

Vse telo pokriva gosta, valovita in zračna črna dlaka, ki jo je treba temeljito razčesati vsaj enkrat na teden. Dlaka nima vonja in ne izpada. Skopamo ga približno enkrat na mesec, strižemo pa na tri mesece. Na pravilno nego navajamo mladička že od samega začetka, navaditi se mora na redno nego krempljev, ušes, čiščenje zob in brisanje brade, ki lahko postane vir umazanije, če je redno ne umivamo, sušimo in češemo. Lep, urejen in po standardu ostričen črni ruski terier je plod rednega in večurnega dela. Če pa nam je česanje odveč, lahko kožuh brijemo, vendar s tem odvzamemo značilno podobo pasme.

Tone Hočevar (Celoten članek je bil objavljen v reviji Moj pes, februar 2015)