Nova raziskava: edinstven vpogled v to, kako psi vidijo svet

6. oktobra, 2022

Ekipa znanstvenikov je ugotovila fascinantno razliko med pasjim in človeškim zaznavanjem: psi so veliko bolj vizualno prilagojeni dejanjem, ne pa temu, kdo ali kaj ta dejanja izvaja.

Raziskavo so opravili na dveh psičkah, Daisy in Bhubo. Ekipa je posnela tri 30-minutne videoposnetke za psa. V videoposnetkih so bili psi, ki tekajo naokoli, in ljudje, ki komunicirajo s psi, jim dajejo igrače ali priboljške. Druge dejavnosti so vključevale mimoidoča vozila, medsebojno interakcijo ljudi, jelena, ki prečka pot, mačko v hiši in pse, ki se sprehajajo na povodcih.

Skeniranje možganov psa in človeka

Daisy in Bhubi sta pogledala film v treh 30-minutnih sejah, skupaj 90 minut, medtem ko sta se neomejeno sproščala v napravi fMRI. Ta izjemni dosežek je bil dosežen z uporabo tehnik treniranja, ki jih je zasnoval psiholog Gregory Berns, ki mu je pred desetletjem prvič uspelo narediti magnetno resonanco popolnoma budnega, nepripetega psa.

Tako so raziskovalci lahko skenirali tudi možgane Daisy in Bhuba, ko sta budna, pozorna in udobno sedela v napravi in ​​gledala filme. Videoposnetke sta gledala tudi dva človeka, medtem ko sta bila na magnetni resonanci.

Psi so bolj pozorni na gibanje

»Zdi se, da se psi manj ukvarjajo s tem, koga ali kaj vidijo, in bolj s samim dejanjem,« pravi Berns in dodaja, da imajo psi precejšnje razlike v načinu dojemanja sveta v primerjavi z ljudmi. »Razlikujejo le odtenke tega, kar bi zaznali kot modre in rumene dele spektra, vendar imajo večjo gostoto receptorjev za vid, občutljivih na gibanje.«

To je lahko zato, ker se morajo psi bolj zavedati groženj v svojem okolju kot ljudje; ali pa je lahko povezano z zanašanjem na druge čute; ali morda oboje. Ljudje smo zelo vizualno usmerjeni, pri psih pa je njihov voh najmočnejši, saj je veliko večji delež njihovih možganov namenjen obdelavi vohalnih informacij.

Reportaža s predavanja Pasja čutila – ali obstaja šesti čut?

Vir: Science Alert