Nova raziskava o staranju: Kaj je pomembno za dolgo življenje psov?

16. februarja, 2022

Nov projekt o staranju psov (Dog Aging Project) raziskuje pse, starejše od 20 let, oz. superstoletnike, kot jim pravijo, da bi ugotovili, kaj pripomore k dolgemu življenju psov.

Hkrati s tem je raziskava ovrgla mit, da naj bi eno človeško leto pomenilo 7 pasjih let. Realnost je namreč, da se velike pasme starajo ne 7-krat, ampak 10-krat hitreje kot človek, manjše pasme pa počasneje.

Velik projekt za staranje – ne le za pse

Zdaj znanstveniki preučujejo genetske zapise 10.000 psov in upajo, da bodo ugotovili, kaj pripomore, da lahko nekateri psi živijo prek 20 let, te ugotovitve pa uporabili za izboljšanje dolgoživosti psov in ljudi.

Profesor Joshua Akey z Univerze Princeton University je dejal, da gre za interdisciplinarni projekt, ki bo, kot upa, pripomogel k zdravju psov in ljudi. Psi se namreč s staranjem soočajo z vsemi težavami kot ljudje, prav tako pa prejemajo zelo dobro zdravniško pomoč, z nami pa si delijo tudi okolje – in ravno tega ne morejo raziskovati v laboratorijih.

Sodeluje lahko tudi vaš pes

Na spletni strani projekta vabijo vse, da prijavijo tudi svojega psa: “Vsi psi so dobrodošli – mladi in stari, pasemski in mešančki, zdravi in kronično bolni”. Anketo lahko izpolnite tule.

preberite tudi

5 nasvetov za dolgo in zdravo življenje psa

5 nasvetov, kako psu lahko pomagate k dolgemu in zdravemu življenju