Aktualno

Otroci ob psu postanejo bolj sočutni do vseh živih bitij

Odraščanje ob psu izjemno dobro deluje na otroka. Da postanejo bolj sočutni in spoštljivi, ne le do psov, tudi do vrstnikov, meni tudi Valentina Horvat Kokalj iz Zavoda PET.

S tem, kako pasja družba vpliva na otroke, se dnevno srečuje Valentina Horvat Kokalj iz Zavoda PET, ki s svojim psom Fjordom deluje predvsem v bolnišnicah, vrtcih in šolah.

Kot pravi, so kosmatinci v bolnišnicah otrokom tolažniki, ki jih razvedrijo in pomagajo pregnati skrbi. V vrtcih in šolah pa so pomembni motivatorji, ki otroke spodbujajo k raziskovanju, učenju in razvijanju domišljije.

»Otroci tako že od malega razvijajo spoštljiv in odgovoren odnos do živali in narave na nasploh, učijo se primernega stika in ravnanja s psom, nekaterim otrokom naši umirjeni psi celo pomagajo premagati strah ali razne predsodke do psa. Tako že najmlajšim pomagamo razvijati empatijo in sočutje do vseh živih bitij,« pravi sogovornica.

Pri svojem delu opazi tudi, da so otroci v družbi psa mnogo bolj umirjeni in sproščeni, prek druženja s psom pa se učijo ne le lepega vedenja in spoštovanja do psov, pač pa bolj spoštljivo vedenje izkazujejo tudi do učiteljev in vrstnikov. »Kadar pride v šolo pes, na hodnikih ne doživite divjanja in kričanja. Še opozorijo koga izmed vrstnikov, celo učitelja, da je preglasen. Tudi študije so pokazale, da se na splošno na šolah, v katerih je redno prisoten pes, zmanjša agresivno vedenje,« ponazori Valentina Horvat Kokalj.

Objavljeno v reviji Moj pes

Preberite še:

Napačno je, da starši od otroka pričakujejo skrb za psa

10 pasem psov, ki so primerne za družine z majhnimi otroki

Kdaj prekiniti interakcijo med otrokom in psom?

Srečanja otrok in psov

Vpliv psa na razvoj otroka

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.