Aktualno Izlet

Pasje plaže v Sloveniji: na urejenih plažah ljubljenčki niso najbolj zaželeni

Foto: Igor Fabjan

Že vrsto let velja nenapisano pravilo, da je psom dovoljeno na tiste plaže, kjer to ni izrecno prepovedano z znakom. A z malo razumevanja in prilagodljivosti tudi kakšen pes med kopalci ne povzroča težav. Sicer pa  so za osvežitev naših ljubljenčkov najprimernejše divje plaže oz. bregovi rek.

Bonton za vodenje psov je ob obisku plaže nujen, uporaba povodca na javnih mestih pa obvezna. V vodo se odpravite skupaj s psom, na kopnem pa mu morate zagotoviti svežo vodo in ga zaščititi pred vročino. Najbolje, da se na plažo odpravite v jutranjih ali večernih urah, ko sonce ni tako močno, pa tudi obiskovalcev je manj.

Edina »morska« pasja plaža v Izoli

Edina uradna plaža, namenjena psom, je že nekaj let urejena v Izoli. Majhen kos obale je namenjen psom ob proizvodnih halah nekdanje tovarne Delamaris in ladjedelnice. Območje je zaščiteno in zato niso dovoljeni večji posegi. Na voljo so koši za pasje iztrebke, pitna voda, klopi in pergola, ki nudi nekaj sence. V načrtu pa je postavitev večjega platna, ki bo nudilo več zaščite pred soncem.

Od Debelega Rtiča do Izole

Za celodnevno uživanje na morski obali je torej najbolje poiskati neurejene in manj obljudene dele ob morju. Kljub kratki slovenski obali jih je mogoče najti kar nekaj. Poleg plaže Sv. Jernej ob nekdanjem mejnem prehodu Lazaret je za kopanje v družbi kosmatincev primerna divja plaža na Debelem Rtiču. Manjši prodnati kotiček, namenjen kopanju s psi, je na voljo tudi v Kampu Ankaran.

Med Izolo in Sečo

Za urejenim kopališčem v Simonovem zalivu se pod turističnim naseljem Belvedere začenja divja obala, ki sega vse do Strunjana. Dolga je kar nekaj kilometrov, vendar večinoma brez sence, v času plime pa je na nekaterih mestih tudi poplavljena. Dostop do obale je večinoma otežen.

Podobno težko dostopna je tudi obala med Strunjanom in zalivom z otroškim letoviščem Pacug. Enako pa velja še za nadaljevanje poti ob morju vse do Fiese. V Piranu psi ne bodo našli veliko možnosti za dostop do morja. Še najprimernejši je del za rtom Punta, ki sega vse do podpornega obzidja pod cerkvijo Sv. Jurija ob zaprti obalni cesti med Koprom in Izolo,

Od Pirana do Portoroža je obala večinoma betonirana, na portoroške plaže pa vstop psom ni dovoljen. Zanje se kaže prijaznejša podoba morja šele med kampom Lucija in rtom Seča.

Previdno v sladkih vodah

Dobrodošlo osvežitev seveda nudijo tudi številne reke, potoki, jezera in bajerji. Nekatere stoječe vodne površine v določenih obdobjih lahko vsebujejo nevarne bakterije in alge, ki škodujejo psom.  Če je mogoče, se o tem predhodno pozanimajte.

Pozor, cianobakterije: tak ribnik je lahko za vašega psa usoden!

Gremo na Gorenjsko!

Psi so dobrodošli v Campingu Šobec (8 evrov nočitev v glavni sezoni), kopajo pa se lahko zgolj na delu plaže ob Savi Dolinki v spodnjem delu kampa.

Odlok o javnem redu in miru v občini Bohinj prepoveduje kopanje živali na območju kopalnih voda Ukanc in Fužinski Zaliv. Kopanje v preostalih jezerih Triglavskega narodnega parka je prepovedano tako za pse kot njihove lastnike. Prepoved velja tudi na rekah Mostnica, Ribnica in Bistrica.

Foto: Igor Fabjan

Kolpa

V kampu Kolpa pri Vinici imajo urejen poseben dostop do reke, ki služi tako prenašanju čolnov kot tudi kopalcem in štirinožnim prijateljem. Psi ob doplačilu (5 do 8 evrov) v kampu lahko tudi prenočujejo. Bivanje je mogoče v šotorih, mobilnih hišicah ali glinenih hiškah, ki predstavljajo unikaten glamping. Podobno ponudbo boste našli tudi nekaj kilometrov stran v kampu Podzemelj.

Na Primorskem in Štajerskem

Psom prijazen avtokamp Tura (2 evra dnevno) boste našli v bližini Gradišča pri Vipavi, natančneje nedaleč od naravnega plezališča, vodno osvežitev pa seveda nudi kak kilometer oddaljena reka Vipava.

Med Celjem in Velenjem lahko s pasjimi spremljevalci obiščete vsaj dve večji jezeri: Šmartinsko in Velenjsko. Obe imata urejen velik del obale, omogočene pa so tudi različne športne aktivnosti. Ob Velenjskem jezeru si lahko omislite tudi kampiranje (5 evrov dnevno za živali). V bližini kampa Velenje je del obale namenjen prav psom. Slednjim  prijazen je tudi Camping Menina pri Rečici ob Savinji, nedaleč od Mozirja. V jezeru je kopanje psom sicer prepovedano, toda osvežijo se lahko v bližnjih potokih ali reki.

Lahko pa se odpravite k sosedom …

Najboljše plaže za pse v bližnjih krajih Hrvaške in Italije

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.