Aktualno

Pasji hoteli: pes naj se počuti kot »na počitnicah«

Čeprav je praviloma najprimerneje, da psa na oddih vzamemo s seboj, se nekateri spričo okoliščin odločajo za hotelsko obliko varstva. Poglejmo, na kaj moramo biti pozorni in kakšne posledice lahko ima tovrstno varstvo na psa.

Poletje je v polnem razmahu, vroči dnevi, ki smo jim priča, pa niso pisani na kožo, še manj na dlako naših kosmatincev. Če že ljudje obožujemo »vroče počitniške destinacije«, je to za pse marsikdaj prenaporno in tudi nevarno za njihovo zdravje.

Naši štirinožni prijatelji tudi pot zelo različno prenašajo: nekateri bruhajo že po prvih kilometrih, drugi v vožnji naravnost uživajo. In tudi glede na to moramo načrtovati počitnice. Ena od možnosti je, da jih preživimo sami, psa pa zaupamo v varstvo komu od sorodnikov ali prijateljev ali pa pasjemu hotelu. Teh je v Sloveniji kar pestra izbira, nujno pa je, da pred odhodom na dopust preverimo, ali se bo naš pes v njihovem varstvu dobro počutil oz. ali mu bodo nudili ustrezno oskrbo.

Cena oskrbe med 15 in 35 evri na dan

Pasjih hotelov je v Sloveniji veliko, razlikujejo se po cenah in ponudbi. Cene se gibljejo med 15 in 35 evri na dan, v ta znesek je običajno vključena celotna oskrba, od varstva, prehrane, izpustov, igre in sprehodov. Povsod pa posebej zaračunavajo dodatne storitve, kot so, denimo, striženje, kopanje, celo šolanje in drugo. Večina hotelov se odziva na želje skrbnikov, pozanimati pa se moramo predvsem o ustrezni kvalificiranosti osebja pasjega hotela.

Ločitvena tesnoba

Bivanje v hotelu ali katerikoli drugi oskrbi lahko prinese tudi težave, ki se izražajo v večurnem nenehnem lajanju, cviljenju in uničevanju predmetov, pohištva ali vrta. Gre za tako imenovano ločitveno tesnobo. Ta je pogostejša pri psih z nižjo samozavestjo, ki so zelo navezani na svojega človeka. Tak pes utegne tudi več dni zavračati hrano. Skrbniki pa se moramo tej motnji posvetiti že v okviru socializacije.

Pravna podlaga: Pravilnik o zaščiti hišnih živali

Pravila za pasje in druge hotele za živali določa Pravilnik o zaščiti hišnih živali (pisrs.si). Pravne ali fizične osebe, ki opravljajo dejavnost oskrbe v hotelih za hišne živali, morajo imeti glede na svoj namen, cilje ali dejavnost takšno število oskrbnikov živali, da je vsak dan zagotovljena nemotena oskrba le-teh.

Oskrbnik mora imeti veljavno potrdilo o opravljenem usposabljanju o prehrani, negi, vedenju in zdravstvenem varstvu hišnih živali, ki med drugim vključuje tudi praktične vidike ravnanja z živalmi in skrb za živali v nujnih primerih. Izvajalec dejavnosti hotela za živali mora imeti sklenjeno pogodbo z veterinarsko organizacijo, ki opravlja preglede in zagotavlja zdravljenje živali v primeru poškodb ali bolezni. Bivalni prostori za živali v hotelih morajo biti urejeni v skladu s pravilnikom ter izdelani iz materialov in na način, da jih je mogoče enostavno čistiti in razkuževati.

Daša in prijatelji

Daša Verbovšek, lastnica pasjega hotela Daša in prijatelji v Celju, na začetku svoje poti ni prakticirala obveznega spoznavanja pred prvim varstvom, zdaj brez tega kuža ne more priti v varstvo v njen hotel. Daša priznava, da je varstvo kakšnega psa zaradi njegove nesocializiranosti zavrnila, kajti z njegovo nastanitvijo bi bilo porušeno celotno ravnovesje drugih varovancev hotela.

Odkar se ukvarja s hotelsko dejavnostjo, se mnogokrat srečuje s psi, ki nimajo pravilne vzgoje, zlasti jim manjka socializacija, kar se je najbolj odražalo v koronskem času. »Psi so prestrašeni in nezaupljivi do tujcev, nimajo stikov z drugimi psi in so nesamozavestni. Posledično se pojavljajo nezaželena vedenja, kot na primer lajanje na druge pse ob srečevanju.

Hotel Canis iz Prebolda s paleto dodatnih storitev

Ajda Verdev, lastnica hotela Canis iz Prebolda, ugotavlja, za je zanimanja za to obliko varstva psov vsako leto večje. Po njenih besedah je ključnega pomena za zaupanje strank to, da skrbniki pripeljanih živali vidijo, da je, denimo, pes zadovoljen v hotelu, da z veseljem pride in prav tako z veseljem gre, kar daje dober občutek, da je doma dobro poskrbljeno zanj. »Poleg varstva psov imamo tudi salon za pse, saj si vse več lastnikov želi, da njihov najboljši prijatelj odtačka domov skopan in urejen,« pojasnjuje sogovornica.

Kako izbrati pravi pasji hotel za našega ljubljenčka?

Več o temi pa V ŽARIŠČU aktualne številke revije MOJ PES.