Peticija: Stop pasjim verigam

Društvo za dobrobit živali AniMa- Animals Matter je pobudnik peticije, s katero podpisniki zahtevajo ukinitev pasjih verig, ki predstavljajo psihično in fizično mučenje psov.

”Psi, ki večino svojega življenja preživijo na nekaj metrih omejene površine, priklenjeni na verigo, niso slika iz preteklosti, takšne prizore vidimo vsak dan, saj precejšen odstotek psov v Sloveniji še vedno živi priklenjenih na verige, 24 ur na dan. Že nekaj časa vemo, da je dolgotrajno privezovanje na verigo za psa zelo nevarno, saj lahko povzroči hude spremembe v obnašanju in v fizičnem razvoju. Veriga je fizično in psihično mučenje psa!” so zapisali v omenjenem društvu.

Privezovanje psov na verige je sicer prepovedano že v mnogih državah, kljub temu pa so psi na verigah, zgolj kot ‘čuvaji’ in z namenom ‘opozarjanja na prišleka’ vse prevečkrat še nekaj pogostega. – sploh na podeželju in tamkajšnjih kmetijah. Tam običajno ne poznajo niti veterinarjev, psi pa niso deležni osnovne nege.

”Tudi Malta in Madžarska sta prepovedali privezovanje psov na verigo. V Sloveniji pa je prepovedano le privezovanje mladičkov do 6 mesecev starosti in brejih psic. V ostalih primerih so verige še vedno dovoljene,” pravijo v društvu in se sprašujejo: ”Kako sprejeti, da je v naši sodobni družbi takšno kruto ravnanje še vedno zakonsko dovoljeno, čeprav je dostopnih ogromno znanstvenih dokazov o inteligenci psov in odnosu človek-pes?”

Celoten zapis si lahko preberete na spodnji povezavi, kjer lahko tudi podpišete peticijo.

https://www.pravapeticija.com/stop_pasjim_verigam_pro_z_verigami_ne_verigam_peticija_za_prepoved_uporabe_pasjih_verig?fbclid=IwAR1Qhm2k4ErwxKnOX6CiEUvrYB50bA3Pbm6CH1ivx7jJq_usyMMhLE3nZvA