Prva faza novega zavetišča za zapuščene živali Ljubljana končana letošnje poletje

Arhiv MOL
Lanskega julija so pričeli z gradnjo zavetišča za zapuščene živali (Gmajnice). V nekaterih virih je bilo zaslediti, da se pri gradnji zapleta, toda na ljubljanski občini pravijo, da gre vse po planu.

”Gradnja novega zavetišča poteka po zastavljenem terminskem planu, kar pomeni, da pričakujemo zaključek 1. faze poleti 2019. Na gradbišču so več ali manj zaključena zemeljska dela, izvaja se montaža armirano betonskih sten. V teku je javno naročilo za izbor opreme, kar pomeni, da tudi tu sledimo zastavljenim terminskim ciljem,” so nam odgovorili na MOL, ko smo jih prosili za komentar nekaterih navedb, da se zatika pri razpisu za opremo.

Sedanje zavetišče bodo zamenjali večji in sodobneje urejeni prostori. Ti bodo poleg osnovne naloge zavetišča ”omogočali tudi razvoj središča za obravnavo širše problematike odgovornega skrbništva in dobrobiti hišnih živali in izobraževanje ter usposabljanje mladih strokovnih kadrov in tudi zainteresirane javnosti,” so zapisali na Mestni občini Ljubljana.

Arhiv MOL

”Iz trenutnih dveh objektov se bo zavetišče povečalo na skupaj osem. Največja pridobitev bodo boljši bivalni pogoji za živali in zadostne kapacitete za oskrbo zapuščenih mačk,” pravijo sogovorniki. Zgradili bodo sprejemne in veterinarske ambulante, zavetišča za pse, zavetišča za mačke, upravne stavbe, skladišča, servisni objekt s čistilno napravo, energetski prostor in prostor za odpadke.

Na število bivalnih prostorov se bodo sicer kapacitete za oskrbo psov zmanjšale, a na Občini zagotavljajo, da se bivalni prostori izboljšujejo in bodo omogočili namestitev več psov skupaj. Povečale pa se bodo kapacitete pri mačkah, ki bodo omogočale namestitev tudi več kot 200 mačk.