Aktualno Zdravje & nega

Sezona klopov se je že začela, preglejte pse in mačke!

NIjZ je pred nekaj dnevi že opozoril na klope, tudi za naše štirinožce so nevarni, zato ponovno, kot vsako leto, objavljamo nekaj več na to temo.

Najbolj pomembno je, da se klopa čimprej odkrije in odstrani. Žival po vsakem sprehodu pregledamo in klope takoj odstranimo. Dlje, kot je namreč klop prisesan na psa, večja je verjetnost okužbe.

Bolhe in klopi – najbolj nadležne nadloge hišnih ljubljenčkov

Zaščita pred klopi

Na klopno-prenosljive bolezni se lahko pripravimo tako, da se o njih informiramo in da psa seveda primerno preventivno zaščitimo.

O tem, katero sredstvo je za psa najbolj primerno, se je dobro posvetovati z izbranim veterinarjem. Treba je vedeti, da so nekatere sredstva (permetrini), ki se uporabljajo za preventivo proti zunanjim zajedavcem pri psih, strupena za mačke.

Zaščita pred bolhami in klopi

Kako (ne)varna so sredstva za zaščito pred bolhami in klopi?

Klopno – prenosljive bolezni

Klopi so prenašalci številnih patogenih mikroorganizmov: borelij, babezij, erlihij in virusa klopnega meningoencefalitisa.

Granulocitna anaplazmoza in kakšni so znaki

Kakšni so simptomi klopno prenosljivih bolezni

Kako odstranimo klopa?

Pri odstranjevanju klopa je treba paziti, da ga izvlečemo (s pinceto ali za to namenjenimi klepčami) in ne odtrgamo. ”Predvsem moramo paziti, da ga primemo za glavo in ne stiskamo za telo, ker s tem pospešimo izločanje sline in z njo izločanje morebitnih povzročiteljev bolezni. Enako povzroči tudi vznemirjanje klopa z raznimi olji, kremami, razkužili ali mencanjem. Odstranjevanje naj bo hitro, odločno, a z dovolj občutka, da klopa ne odtrgamo,« nam je lani povedal Marko Oman, veterinar in vodja Zavetišča Ljubljana.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.