Aktualno Zdravje & nega

To za zaščito živali pred klopi svetuje UVVHVVR

foto: adobestock
Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin lastnike psov in mačk poziva k pravočasni in ustrezni zaščiti svojih živali.

V Sloveniji je sezona teh nevarnih zajedavcev od zgodnje spomladi do jeseni, ko preživimo tudi največ časa v naravi. Klopi se najraje zadržujejo v visoki travi, podrasti in grmovju, kamor psi in mačke še posebej radi zaidejo.

Klopov je veliko vrst, v Sloveniji pa so najbolj razširjeni:
• navadni ali gozdni klop (Ixodes ricinus),
• pasji klop (Rhipicephalus sanguineus) in
• severni ornamentirani klop (Dermacentor reticulatus).

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Klopi pa niso zgolj nadloga, temveč prenašalci različnih bakterij, parazitov in virusov. Med najpogostejšimi boleznimi, ki jih prenašajo klopi v Sloveniji, so borelioza, anaplazmoza in babezioza.
Borelioza je bakterijska bolezen, ki v večini primerov poteka v kronični obliki. Kaže se z občasnim šepanjem na različne okončine. V tem primeru mora veterinar izključiti druge možne vzroke šepanja, ki so, v primerjavi z artritisom kot posledica borelioze, številnejši.

Anaplazmozo povzroča z bakterijo okuženi klop, bolezen pa, v nasprotju z boreliozo, najpogosteje poteka v akutni obliki. Najpogostejši znaki okužbe so povišana telesna temperatura, apatičnost, oslabelost ter bruhanje ali driska. Če žival v sezoni klopov kaže naštete bolezenske znake, je nujen pregled pri veterinarju.

Okužba psa ali mačke s povzročiteljem borelioze in anaplazmoze še ne pomeni nujno bolezni: visok odstotek živali, ki imajo v krvi protitelesa, ter nizek odstotek obolelih pomeni, da žival okužbo v večini primerov premaga sama.

Babeziozo povzroča parazit, s katerim so okuženi predvsem klopi v severovzhodni Sloveniji in na Hrvaškem. Največkrat poteka v akutni obliki s povišano telesno temperaturo, apatijo, izrazito utrujenostjo in bledimi sluznicami. Bolezenski znaki se pojavljajo tudi ciklično, z vmesnimi obdobji dobrega počutja.

Pregledujmo pse in mačke in klope čim prej odstranimo

Vse bolezni, ki jih prenašajo klopi, lahko z odgovornim ravnanjem v veliki meri preprečijo lastniki sami. »Za okužbo mora biti klop namreč prisesan najmanj 24 ur, zato je zelo pomembno, da psa pregledujemo po vsakem sprehodu, mačko pa enkrat na dan, in klopa čimprej odstranimo. Za zaščito živali pred klopi so na voljo različna sredstva, ki nudijo učinkovito zaščito pred klopi, bolhami in drugimi nadležnimi žuželkami. O izbiri najustreznejšega sredstva se posvetujte s svojim veterinarjem,« pravijo na UVVHVVR.

Ker pa žival kljub temu lahko zboli, je pomembno, da znajo lastniki pravočasno prepoznati bolezenske znake. Če pri psu ali mački v sezoni klopov opazite katerega od naštetih bolezenskih znakov, ga čimprej odpeljite k svojemu veterinarju, še poudarijo.


Preberite tudi:

error: Kopiranje teksta ni mogoče.