Aktualno

Zakaj strokovnjake za pse skrbi vpliv filma Pes?

Navdušenje nad filmom Pes ima lahko slabe posledice predvsem za sicer čudovito pasmo belgijski ovčar, ki nastopa v filmu.

V glavni vlogi nastopa psička Lulu pasme belgijski ovčar – mallnois. Psičko so v filmu uprizorili kar trije profesionalno izšolani psi.

»Malinois je delovna pasma, ki se pogosto uporablja za delo v policiji in vojski, precej popularna pa je tudi v športni kinologiji. So aktivni, energični, odlični športniki in dobri čuvaji. Pasma kot sama potrebuje veliko psihične in fizične zaposlitve. Kadar pa ne izpolnimo njihovih potreb po aktivnosti, pa postanejo zdolgočaseni in si zato delo poiščejo sami,« jih opišejo v Kinološkem društvu Ljubljana.

Skrb vzbujajoče so napovedi povpraševanja po tej pasmi

Če bo film uspešnica, kot predvidevajo, psarne ne bodo mogle dovolj hitro vzrejati belgijskih ovčarjev. A strokovnjaki opozarjajo, da po tisočih urah treninga lahko (pes) postane to, kar je prikazano v filmu, zato je pasma tako neverjetna. Hkrati pa se bojijo, da se bo zgodilo podobno kot se je leta 1997, leto dni po izidu Disneyjevega filma “101 Dalmatinec”, ko so zavetišča v ZDA poročala, da se je število zapuščenih dalmatincev skoraj podvojilo.

Pasma iz filma ni primerna za vsakogar

Zaradi svojih lastnosti belgijski ovčar – malinois vsekakor ni primeren, za kogarkoli, zato strokovnjaki opozarjajo, naj film ne vpliva na vašo izbiro ob nakupu psa. Ko iščete pasjega prijatelja, si izberite pasmo, ki bo ustrezala vašemu življenjskemu stilu in ne bo presegala vaših sposobnosti.

 

Vir: KD Ljubljana, NBC New York

Nasveti Moj pes

Poglej vse nasvete

error: Kopiranje teksta ni mogoče.