Na potovanje s psom: do Švedske in Norveške – 3. del (Nemčija)

12. marca, 2022
Tekst in foto: Igor Fabjan
Pot proti Skandinaviji se je začela v Avstriji, nadaljevali smo prek Češke, nato pa proti Nemčiji, ki smo jo začeli spoznavati na Bavarskem in se v treh dneh pripeljali vse do dobrih tisoč kilometrov oddaljenega Baltskega morja.
Borderski ovčarki, danes 11 letna Lia in 3 letna Tewi, nas že od malih tačk radi spremljata tudi na potovanjih. Pa ne le po Sloveniji.

Potepanje po Nemčiji

Enkrat samkrat smo za tri ure obstali v prometnem zastoju na avtocesti. K sreči imamo že zaradi psov v avtu vedno vsaj pet litrov vode, vreme pa je bilo oblačno, tako da ni bilo prevroče.

Hanzeatsko mesto

Navdušilo nas je mesto Stralsund. Pristanišče je bilo v času trgovske zveze Hansa eno izmed najpomembnejših v tem delu Evrope in je premoglo kar tristo trgovskih ladij. Iz tistih časov se je ohranila vrsta zgradb, ki tvorijo staro mestno jedro in so danes pod Unescovo zaščito. Pozornost si zasluži vsaj še velik akvarij Ozeaneum. Tudi pristaniški del mesta je zanimiv. Tu pristajajo tako ladje križarke, kot jahte in jadrnice. Med slednjimi je še posebno veličastna šolska trijambornica Gorch Fock I, zgrajena leta 1933. Jadrnica pa ni le muzej, saj je skrbno obnovljena in z njo je mogoče jadrati.

Bivanje v mestu nam je malo pokvarilo vnetje sečil starejše psičke. Ob prvih znakih smo obiskali veterinarja, kjer se je kljub našemu pomanjkljivemu znanju nemščine vse dobro izteklo. In cena za pregled ter zdravila ni bili nič višja kot v Sloveniji.

Največji otok v Nemčiji

Iz Stralsunda nas je preko mosta vodila pot na največji nemški otok Rügen. Zaznamujejo ga prepadni beli klifi, ki spremljajo peščene obale. Slednje so ponekod polne najbolj udobnega belega peska. Na otoku ni večjih mest. V pretežno ravninski pokrajini se vrstijo le zasanjane vasice in prijetni letoviški kraji, vmes pa se vijejo številne kolesarske in pešpoti. Otok se ponaša z več kot šestdeset kilometri plaž. Ob njih so že pred stoletjem nastali letoviški kraji.

Med najbolj privlačnimi je Sellin, ki se postavlja s privlačnim, več kot tristo metrov dolgim lesenim pomolom. Postavili so ga pred več kot stoletjem, v slikoviti zgradbi na pomolu pa je urejena restavracija. Na koncu pomola pristajajo turistične ladje, nekoč pa so se tu izkrcavali potniki, ki so prihajali v letoviški kraj.