Izlet

Nasveti za praznično potovanje s hišnimi ljubljenčki

Prosti dnevi konec leta so idealna priložnost, da se s svojim psom ali mačko odpravite na počitnice.

Na kaj vse se morate pripraviti pred potovanjem:

Mednarodni predpisi

Mednarodni predpisi o potovanju živali zahtevajo, da ima vsak hišni ljubljenček s seboj, zdravstveno spričevalo vašega veterinarja – tudi če potujete z avtomobilom. Pred odhodom od doma preverite zahteve za vse države, ki jih boste obiskali ali skozi katere se boste peljali. Pred odhodom od doma obiščite svojega veterinarja, da dobite vso potrebno dokumentacijo, ki jo zahtevajo obiskane države.

Potovanje s psom po Evropi – seznami nevarnih pasem po državah

Avtomobil

Hišni ljubljenčki v vozilih morajo biti vedno varno pripeti in jih nikoli ne puščajte samih v avtu. To pomeni uporabo varnostnega pasu ali boksa za prevoz, ki naj bo nameščen na mestu, kjer ni zračnih blazin. Nikoli ne prevažajte svojega ljubljenčka v prtljažniku.

Pes v avtu – 7 pravil

Potovanje z letalom

Če razmišljate, da bi potovali z letalom in bi s seboj vzeli hišnega ljubljenčka, se najprej pogovorite s svojim veterinarjem. On bo najbolje vedel, ali je za vašega ljubljenčka tovrstno potovanje primerno. Dal vam bo tudi vsa potrebna navodila, da bo potovanje z letalom kar se da prijetno za vašega psa ali mačko.

Pes na letalu: kdaj mora biti v tovornem prostoru in kdaj je lahko ob skrbniku?

Pasja prtljaga

Spakirajte tako za svojega ljubljenčka kot zase, če boste potovali skupaj. Poleg hrane in zdravil za svojega ljubljenčka imejte pripravljene kopije vseh potrebnih dokumentov za potovanje, pripomočke za prvo pomoč in igrače.

Kaj vse sodi v pasji kovček?

Mi pa vam želimo, da bodo praznične počitnice s štirinožnim prijateljem prijetne in nepozabne – doma ali na potovanju!

 

Vir: AVMA

error: Kopiranje teksta ni mogoče.