Aktualno Izlet Življenje s psom

Potovanje s psom po Evropi – seznami nevarnih pasem po državah

V določenih državah so določene pasme psov zakonsko prepovedane, v Sloveniji tega zakona in seznama ni. Vsak, ki potuje, pa se že po Evropi lahko sreča z omejitvami ali celo prepovedjo vstopa zaradi pasme psa.

Pravila po državah so podobna, se pa razlikujejo v seznamih, sicer pa so načeloma povsod obvezni čip in cepljenja, tudi potni list.

 • Avstrija nima seznama nevarnih pasem.
 • Belgija nima uradnega seznama – ima pa vsaka lokalna skupnost lahko svoja pravila.
 • Hrvaška ima na seznamu nevarnih pasem bulterierje in mešance ali izpeljanke te pasme, če pes nima uradnega pedigreja priznane kinološke organizacije s strani FCI.
 • Danska poleg običajnih pravil zahteva še najavo prihoda psa z registracijo. Na Danskem je z zakonom prepovedani 13 pasem (in križancev z njimi): pit bul terier, tosa inu, ameriški stafordski terier, argentinska doga, ameriški buldog, barboel, kangal, srednjeazijski ovčar, kavkaški ovčar, južnoruski ovčar, brazilska fila, tornjak in šarplaninec.
 • Anglija poleg običajni zahtev zahteva tudi dokazilo o tretiranju proti trakulji (24 do 120 ur pred prihodom). Z zakonom je prepovedano lastništvo pasem: pit bul terier, japonska tosa, argentinska doga, brazilska fila.
 • Finska tudi zahteva nekaj dodatnih tretiranj proti zajedavcem, seznama pasem, ki jih je prepovedano pripeljati v državo pa nima.
 • Francija ima 2 kategoriji nevarnih pasem: 1. kategorija pomeni prepoved, 2. kategorija pa velja le za določene ljudi, ostalim pa je dovoljeno lastništvo, pod pogojem, da opravijo določeno šolanje – tako za lastnike kot za pse, dovoljenje pa dobijo začasno. Za psa je poleg povodca obvezen nagobčnik. V 1. kategoriji so pasme: stafordski ali ameriški stafordski terier (pitbuli), mastifi, tosa. V 2. kategoriji pa je še rotvajler.
 • Nemčija prepoveduje pasme: pit bul terier, ameriški stafordski terier, stafordski terier; izjema so delovni psi.
 • Grčija nima seznama nevarnih pasem.
 • Madžarska tudi ne prepoveduje pasem, nevarne pse označi tako na podlagi vedenja.
 • Irska ima podobna pravila kot Anglija, torej tudi notranji zajedavci morajo biti tretirani. Seznam pasem vključuje pasme, ki sicer niso prepovedane, imajo pa strog nadzor nad njimi: ameriški pit bulterier, angleški bulterier, stafordski bulterier, bulmastif, doberman, nemški ovčar, rodezijski grebenar, rotvajler ter japonski akita in tosa. Za te pasme veljajo posebni predpisi.
 • Italija nima splošno prepovedanih pasem, razen v Benetkah, kamor ne smemo z rotvajlerjem in dobermanom.
 • Nizozemska nima seznama.
 • Norveška – pred vstopom v državo morate poskrbeti za trakuljo. Nevarne pasme pri njih so: pitbul terier, ameriški stafordski terier, brazilska fila, toso inu, argentinska doga, češkoslovaški volčji pes. Te pasme lahko policija zaseže.
 • Poljska ne dovoli vstopa psom pasem: ameriški pitbul terier, ameriški buldog, majorški buldog, argentinska doga, kanarska doga, rosa inu, akbaš, anatolski ovčar, moskovski čuvaj, kavkaški ovčar, rotvajler.
 • Portugalska ima na seznamu pasme:  brazilska fila, ameriški stfordski terier, argentinska doga, tosa inu in pitbul terier. S tem da prepoved uvoza ne velja za pse, ki so prebivalci EU, morajo pa biti kastrirani oz sterilizirani ter s podpisano izjavo o odgovornosti – v tem primeru je dovoljeno bivanje do 4 mesece.
 • Španija nima prepovedi, ima pa striktna pravila za nevarne pasme. Med te štejejo: pitbul terier, ameriški stfordski terier, rotvajler, argentinska doga, brazilska fila, tosa inu, akita. Poleg teh pasem pa še vsi psi, ki so mišičasti, impozantnega videza, robustni, z atletso postavo, agilni, močni in uporniški, z močnim karakterem in pogumni, velikosti 60 do 80 cm in težji od 20 kg. Dodatno jih opisujejo še z veliko glavo, močnimi čeljustmi, širokimi usti, kratkim in mišičastim vratom …
 • Švedska ima na seznamu nevarnih dve pasmi: češkoslovaški volčjak in saarloosov volčjak.
 • Švica prepoveduje pse s kupiranimi uhlji ali repi. Nevarne pasme pa določa vsak kanton posebej, večina prepoveduje pitbule, rotvajlerje in dobermane. Vstopa Geneva ne dovoljuje pasmam: ameriški staford, brboel, bulmastif, cane corso, argentisnka doga, bordojska doga, brazilska fila, neapeljski mastif, pitbul, kanarska doga, rotvajler, tajski grebenar, rosa inu. Zurich pa prepoveduje ameriški stafordski terier, bulterier, stafordski bulterier.

Vsekakor se velja, preden se odpravite na pot ali rezervirate počitnice ali celo načrtujete selitev, dobro pozanimati pri vsaki državi, kako in kaj je prepovedana oz. kakšna so pravila za vstop, da ne bo kakšnih presenečenj. Poleg povodca je pametno spakirati tudi nagobčnik, saj je ponekod obvezen.

 

Vir: seekingsight

error: Kopiranje teksta ni mogoče.