Nasveti Šolanje in šport

5 nasvetov za boljšo motivacijo psa

Vsi si želimo, da bi nas pes poslušal, se na vsak naš klic takoj in z navdušenjem odzval. Želimo si lepega sodelovanja, tega pa dosežemo, če je pes motiviran.

Toda, kako motivirati psa, da bo, ne glede na okolje ali moteči dejavnik, vedno ohranil pozornost na nas ter se bo brez pomisleka odzval na klic?

5 točk za boljšo motivacijo:

  1. Vez med vodnikom in psom

Pomemben del motivacije je dober odnos med psom in vodnikom. Boljša, ko bo vez med nami in psom, bolj bo pes motiviran za sodelovanje z nami. Odnos začnemo graditi takoj, ko pes pride domov. Začnemo z igro, sprehodi, učenjem različnih vaj, psu postavimo določena pravila ter omejitve, ki se jih dosledno držimo. Več ko se bomo s psom ukvarjali, boljša bo vez med nami in tudi motivacija za sodelovanje.

2. Kakovosten trening

Za pridobivanje oz. ohranjanje motivacije je pomemben tudi kakovosten trening. Učne seanse morajo biti na začetku kratke, dolge le par minut oz. dolžino treninga prilagodimo posameznemu psu. Z vajo zaključimo, ko je pes najbolj motiviran za delo. Ključ do uspeha in motiviranega psa je tudi, da si ne postavimo previsokih meril za nagrajevanje. Pes bo namreč ostal motiviran, če bo pri treningu uspešen. Postaviti mu moramo le tako zahtevno nalogo, da bo hitro prišel do rešitve.

3. Pozitivna motivacija

Za dobro motivacijo je izredno pomembna izbira primerne metode za trening. Učenje s pozitivno motivacijo pomeni, da psa nagrajujemo za želena vedenja, medtem ko se za neželena vedenja ne zmenimo. Pes mora vse vaje izvajati z veseljem in brez vsakega strahu ali pritiska.

4. Prilagajanje situaciji

Težavnost vaj prilagodimo glede na predznanje in motiviranost psa. Psa začnemo vaje učiti doma, v mirnem in poznanem okolju brez motečih dejavnikov. Ko pes enkrat vajo v tem okolju obvlada, začnemo s treningom v drugih okoljih, vendar moramo biti pozorni na to, da ne pretiravamo. Okolja, kot so mestna središča, prometne ulice, sprehajalne poti z veliko sprehajalci psi in podobno, namreč za pse predstavljajo veliko motnjo. Pes se v takem okolju težko osredotoči. Prav zato je pomembno, da postopoma dodajamo vedno več motečih dejavnikov, vendar le toliko, da se bo našemu psu še vedno uspelo osredotočiti na nas. Če je pes v določenem okolju preveč razburjen in nam ne ponudi nobenega sodelovanja, pomeni, da še ni pripravljen na toliko motenj. Pomembno je, da se v novem okolju hitro umiri, sprosti in začne sodelovati z nami.

5. Izbira nagrade

Če si pes zelo želi nagrado, pomeni, da je zelo motiviran. Zato je za dobro motivacijo psa bistvena tudi izbira ustrezne nagrade. Najpogostejša oblika nagrade je hrana oz. igrača. Opazujte svojega psa, katera oblika nagrade mu pomeni največ, in to nagrado uporabljajte, k psa odpeljete v novo okolje.

Nuša Pečnik, objavljeno v reviji Moj pes

 

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.