Kavkaški ovčar – neustrašen in uravnotežen borec

10. junija, 2022

Kavkaški ovčar ali kavkaška ovčarka je gruzijska pasma velikih psov varuhov živine, ki izvirajo iz držav kavkaške regije, zlasti Gruzije, Armenije, Azerbajdžana in Dagestana. Razvijali so ga v Sovjetski zvezi od približno leta 1920 iz psov Kavkaza in stepskih regij južne Rusije. 

Razvoj pasme se je prilagajal potrebam lokalnih prebivalcev, zato poznamo več tipov kavkaških ovčarjev, ki so se razvili glede na potrebe in geografske raznolikosti območja. Pasmo so uporabljali za varovanje čred na pašnikih ter domov in imetja njihovih lastnikov pred različnimi plenilci. Močan pečat novodobni selekciji pa je ostal od uporabe pasme v vojaške namene po letu 1920 v tedanji Sovjetski zvezi. Glavni poudarek so takrat dajali fizični moči, neustrašnosti, suverenosti, dobremu vidu, prefinjenemu sluhu in nepremočljivemu kožuhu.

Gre za izredno velikega psa, samci dosežejo tudi do 100 kg, njihova življenjska doba pa je 10 do 12 let. To je pes, ki s človekom sodeluje, a vedno ohrani določen odstotek samostojnosti. V Sloveniji je ta pasma zelo redka.

Kavkaški ovčar je čuječ, hiter in dominanten pes ter neustrašen in uravnotežen borec, nezaupljiv do tujcev. Skozi stoletja ga priznavajo kot enega najučinkovitejših psov čuvajev. Za to pasmo je značilna tudi racionalna izraba energije, potrebuje srednje veliko gibanja, njihova nega pa ni zahtevna. Večje zdravstvene težave kavkazov ne pestijo, najpogostejša je displazija kolkov.

Pasma ni najbolj primerna za kinološke športe, prav tako ne za povsem neizkušene lastnike.

 

V psarni Kavkaška trdnjava so se 4. aprila 2022 razveselili prvega legla kavkaških ovčarjev. Še nekaj malih medvedkov starih 9 tednov je na voljo in čakajo odgovornega lastnika.

Informacije: blanka.markovic.bmk@gmail.com, 00386 51675168.