Pozor – orjaški dežen tudi živalim lahko povzroči hude opekline

2. aprila, 2022

Orjaški dežen je ena najnevarnejših rastlin pri nas – da jih je vse več, pričajo številne objave na družabnih omrežjih v času, ko cveti.

Ko zraste do svoje polne velikosti – okoli 3 m, ga verjetno ni tako težko prepoznati, vendar pa imamo po Sloveniji tudi ogromno njegovih manj nevarnih sorodnikov.

“Orjaški dežen (Heracleum mantegazzianum) je sorodnik pri nas avtohtone in nenevarne vrste navadni dežen (Heracleum sphondylium). Medtem ko domača vrsta ni strupena in je celo zdravilna (mladi listi so dober vir vitamina C, beta karotena in drugih vitaminov, spodbuja prebavo, razkužuje, čistilno vpliva na ožilje, znižuje krvni tlak), je njen eksotični sorodnik zelo strupen,” pojasnjuje Klinika za male živali.

Hude opekline in slepota

Rastlinski sok orjaškega dežna vsebuje snovi, ki na koži, ko je ta izpostavljena soncu, povzroči burno alergijsko reakcijo fotodermatitis.

Ko snov, furanokumarin, pride v stik s kožo, povzroči  spremembo  v kožnih celicah – fitofotodermatitis. To je stanje kože, pri katerem se koža ne more braniti pred sončnimi žarki. Kemična reakcija na koži se torej zgodi, če pride sok rastlin na kožo, kože ne speremo z vodo in milom čimprej oz najpozneje v 15 minutah – in je ne zaščitimo pred soncem (in to še dolgo po tem, ko soka ni več).

Koža pordi, začne srbeti, v dveh dneh se razvijejo boleči mehurji, za njimi pa ostanejo več let opazne škrlatne brazgotine. Če rastlinski sok zaide v oči, povzroči začasno ali trajno slepoto.

“Opekline na koži rastlina lahko povzroči tudi pri živalih. Pri nas primeri sicer niso opisani, opisani pa so bili na Norveškem. Če opazimo, da je žival prišla v stik s to nevarno rastlino, ji pomagamo tako, da preprečimo izpostavitev soncu. Sok rastline odstranimo (operemo) s kože, pri tem pa se moramo sami zaščititi z rokavicami. Do reakcije na koži namreč pride, ko je koža izpostavljena soncu. Žival odpeljemo k veterinarju,” še povedo na Kliniki za male živali.

Pozoren pa velja biti tudi na druge rastline, ki vsebujejo to snov – še posebej, če jim je izpostavljen smrček – in na soncu.

8 toksičnih rastlin, ki so lahko usodne za pse