5 razlik med angleškim in ameriškim zlatim prinašalcem

5. januarja, 2023

Ste vedeli, da obstajata dve različni pasmi zlatega prinašalca? Poiskali smo pet razlik med angleškim in ameriškim zlatim prinašalcem … 

Velikost in dlaka

Za obe pasmi je značilna enaka velikost telesa, a ameriški zlati prinašalec lahko tehta do 2 kg več kot povprečni angleški zlati prinašalec.

Verjetno ne boste ločili obeh pasem zgolj na prvi pogled, saj sta skoraj v vseh pogledih enaki, razen v dolžini dlake. Angleški zlati prinašalec ima na primer nekoliko krajšo dlako v primerjavi z dlako ameriškega zlatega prinašalca. Za angleškega predstavnika so značilni krem, beli, rumeni in rdeči odtenki dlake, medtem ko ima ameriški predstavnik rumeno in rdečo barvo dlake, so pa tudi takšni z belo in krem barvo.

Namen vzreje

Angleški zlati prinašalci so vzrejeni predvsem zaradi njihove razkošne kremne barve dlake, medtem ko so ameriški zlati prinašalci vzrejeni zaradi svojih lovskih sposobnosti. Vendar pa imata obe pasmi skupno nagnjenost k lovu.

Vedenjske razlike

Številni poznavalci psov in vzreditelji se strinjajo, da so angleški zlati prinašalci bolj umirjeni kot njihovi ameriški sorodniki. Obe pasmi psov sta izjemno prijazni in zvesti ter ju je zelo enostavno vzgajati. Vendar pa lahko glede na energičnost ameriškega zlatega prinašalca ta doživlja več ločitvene tesnobe v primerjavi z angleškim zlatim prinašalcem.

Zdravje in dolgoživost

Angleški zlati prinašalci živijo do 12 let, medtem ko imajo njihovi ameriški sorodniki pričakovano življenjsko dobo 10-11 let. Žalostno dejstvo je, da zlati prinašalci na splošno pogosteje zbolijo za rakom kot večina drugih pasem psov. Ameriški zlati prinašalci imajo 60-odstotno možnost, da zbolijo za rakom, kar je skoraj dvakrat več kot pri angleških zlatih prinašalcih, ki imajo 38-odstotno možnost, da zbolijo za to boleznijo.

Vir: A-Z animals