9 pasem psov, ki izhajajo iz Afrike in jih je vredno spoznati

23. marca, 2021
Afriko poznamo po levih, slonih, zebrah in žirafah. Pa poznate tudi pasme psov, ki izvirajo iz Afrike? Nekatere so vedno bolj priljubljene po vsem svetu.

Predstavljamo vam devet pasem psov afriškega izvora, ki so čedalje bolj priljubljene po vsem svetu.

Basenji:

Izhaja iz centralne Afrike. Prvi viri o tem psu so bili najdeni v egipčanskih grobnicah starih pet tisoč let. Basenji ali pes iz Konga je prišel v Anglijo 1937. Angleški rejci so pasmo izpopolnili in jo razširili po vsem svetu. V Afriki so domačini tega psa uporabljali za pohode v džunglo, kjer jih je posvaril pred nevarnimi živalmi, pomagal pa jim je tudi pri lovu in prinašanju ter zganjanju živali v pasti.

Rodezijski grebenar:

Je posebna pasma, ki izvira iz Rodezije v južni Afriki, današnjega Zimbabveja. Pasma se je pojavila že v 14. stoletju, predvsem kot lovski spremljevalec pri lovu na leve in druge divje zveri. Rodezijski grebenarji so izredno dobri sledniki ter čuvaji in se zlahka prilagodijo ekstremnim temperaturnim spremembam. Tropska vročina preko dneva in hladne, vlažne noči so jih naredile zelo odporne.

Boerboel (južnoafriški mastif):

Izvira iz Južne Afrike, kjer so ga uporabljali za varovanje pridelka in družine. Kljub svoji velikosti in mogočnosti je nadvse igriv in družinski pes.

Coton de Tulear:

Coton de Tulear izvira z Madagaskarja, natančneje iz pristanišča Tulear. Je bišonu podobna pasma, ki naj bi bila sorodna kodrastemu bišonu in bolonjskemu bišonu. Najverjetneje so pse, podobne coton de Tulearju, prinesli na Madagaskar iz Francije, nato pa se je v tam izpopolnil in prišel nazaj v Evropo in Ameriko v začetku dvajsetega stoletja. Popularnost teh psov je v zadnjih desetletjih močno narasla, s tem pa tudi število legel po vsem svetu.

Sloughi (arabski hrt):

Njegova domovina je Maroko. Sloughi je stara pasma in verjetno obstaja od 8. stoletja dalje. Izvor ni točno dokumentiran, verjetno pa so njegovi predniki stari egipčanski hrti. Uporabljali so ga za lov na lisice, hijene, šakale, gazele, divje svinje in zajce. V začetku 20. stoletja je pasma skoraj izumrla, vendar so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti. Uradni standard FCI je bil priznan leta 1998. Pasma je redka in slabo poznana. V sedanjem času je sloughi predvsem družinski pes.

Africanis:

Je pasma psov, ki izvira iz Južne Afrike. Menijo, da je starodavnega izvora, neposreden potomec goničev in izgnanih psov iz starodavne Afrike, vpeljanih v dolino Nila v Levantu. Africanis je tudi splošno ime za vse pse aboridžine v južni Afriki.

Azavak:

Azavak je afriški hrt, ki so ga vzredila nomadska ljudstva na jugu Sahare za lovce, čuvaje in družne pse. So izjemno hitri in vzdržljivi psi, ki dosežejo hitrost do 60 km/h. Na pogled so zelo elegantni, celo kraljevski. Ta pasma je precej redka.

Aidi (maroški pastirski pes):

Njegova domovina je Maroko in spada med izredno redke in stare pasme. Prisoten je bil že v pradavnini v goratih predelih Severne Afrike in Atlasa. Po nekaterih podatkih je sorodnik nomadskih pastirskih psov. Uporabljajo ga pastirji – nomadi za čuvanje šotorov in posesti, ovac in koz pred divjimi živalmi. Primeren je tudi kot spremljevalec.

Kitajski goli pes:

Verjeli ali ne, a čeprav ima pasma v svojem imenu besedo ‘kitajski’, naj bi izvirala iz Afrike, kjer so po navedbah zgodovinskih dokumentov tega psa klicali afriški goli terier. Afriški goli terier je bil originalno večji, a so njegovo velikost vzreditelji s Kitajske pozneje zmanjšali.

Katja Željan