Bostonski terier: veseljak z velikimi očmi, ki očarajo vsakogar

31. maja, 2021
Bostonski terier: veseljak z velikimi očmi, ki očarajo vsakogar
Osebni arhiv Tamare in Bojana Kožuha

Bostonski terier. Pravijo mu ameriški gentleman. Je namreč pravi očarljivec z navihanim in veselim značajem, šarmom in elegantnim videzom.

Za piko na i njegov dvobarvni kožušček resnično spominja na smoking. Prva nešportna pasma psov v Združenih državah Amerike je tudi pri nas čedalje bolj priljubljena, saj je ta inteligentni, ljubeči in hitro učljivi pes primeren tako za začetnike kot tudi za izkušene ljubitelje psov in starostnike.

Bostonski terier: veseljak z velikimi očmi, ki očarajo vsakogar
Osebni arhiv Tamare in Bojana Kožuha

Bostonski terier je izjemno inteligenten, ljubeč, prilagodljiv in hitro učljiv pes, ki nadvse uživa v družbi svojega lastnika. Je aktiven in vedno pripravljen na igro in učenje. Je kuža, poln energije, navdušen nad življenjem in uživa v igri z otroki. Rad teka in se lovi z drugimi, lahko tudi večjimi psi, pred katerimi največkrat ne čuti strahu. »Ta neustrašnost je mogoče še edina originalna prirojena terierska lastnost bostončkov. Sama sicer misliva, da se njegova samozavest kaže tudi v njegovi relativni umirjenosti in da zato tudi malo ali skoraj nikoli ne laja. Zato je zelo primeren za ljudi, ki živijo v večstanovanjskih objektih, saj ni moteč za ostale stanovalce oziroma okolico,« menita Tamara in Bojan Kožuh iz psarne Victoria’s Diamond Boston Terriers.

Osebni arhiv Tamare in Bojana Kožuha

Ob manj aktivnih lastnikih je bostončku po njunih besedah krajši sprehod zjutraj in en daljši sprehod popoldan več kot le dobra mera dnevne aktivnosti (vmes mora seveda večkrat ven lulat); odvisno od kužka in tudi od lastnika. Nad aktivnostmi v slabem vremenu pa ameriški gentleman ni ravno pretirano navdušen: v tem primeru bo namreč cel dan zadovoljno prespal, najraje pokrit z odejo, pod katero se sam zakoplje. Tipičen bostonski terier zato velja za nadvse prilagodljivega partnerja in hkrati odličnega spremljevalca za življenje. Je duhovit, prijazen do ljudi, drugih psov in hišnih ljubljenčkov. Čeprav se je ves čas pripravljen igrati, pa gre po drugi strani tudi za izredno umirjenega psa. Prav tako se bostonski terierji odzovejo na razpoloženje svojega lastnika.

Sogovornika Tamara in Bojan Kožuh

Bostončki so s svojo pojavo deležni veliko zanimanja. »Uživajo, če se vse vrti okoli njih. Radi imajo pozornost in jo skušajo na vsak način pridobiti, še posebej, ko pride v družino nov družinski član,« zatrjujeta Tamara in Bojan Kožuh. Po njunem mnenju bostonski terier očara s svojim videzom in šarmom. Je pravi družinski član, čudovit ljubljenček in balzam za dušo. Naj dodamo še, da je bostonski terier kot mladiček nadvse ljubek, saj njegova glava oziroma njen izraz spominja na dojenčka. Zaradi majhnosti je idealen družinski pes, ki logistično ne predstavlja nobene težave, sploh če se z njim odpravimo na potovanja. In še to: kot pove marsikateri poznavalec pasme, vam bo bostonček zaradi svoje nezapletene in sproščene narave zelo hitro pričaral nasmeh na obraz. Si je mogoče želeti še česa več?

Katja Željan (članek s obširno predstavitvijo pasme si lahko preberete v reviji Moj pes, april/maj 2021)