Opisi pasem Pasme

Francoski buldog

Ljubezniv, prilagodljiv, igriv pes, ki ne laja pretirano in po nepotrebnem, je odličen družinski kužek, saj je zaradi svoje velikosti primeren za potovanja s svojo družino oziroma lastnikom kamorkoli. Odlikuje ga tudi pogumen značaj, hkrati pa ne potrebuje veliko gibanja in nima izrazitega vonja.

To živahno, bistroumno in družabno pasmo psov, ki mora obvezno živeti skupaj z družino v stanovanju ali hiši, velikokrat označujejo kot nadvse primerno za prvega psa, družine z otroki in manj aktivne posameznike. A v resnici so za lastnike francoski buldogi še veliko več: nekateri izpostavljajo komično osebnost tega psa in ga opisujejo kot radovednega, pa vendar nadvse poslušnega psa, ki rad ugaja lastniku, druge očara njihova igrivost, potrpežljivost ter dobro razumevanje z otroki in drugimi živalmi, tretji uživajo v crkljanju in poležavanju z njim, čeprav sočasno priznavajo, da so francoski buldogi praktično že v naslednjem trenutku pripravljeni na akcijo.

Kaj se je zgodilo z repkom?

Ta močni, kratkonogi pes z majhnim telesom ima med 30 in 35 centimetrov plečne višine in tehta med 10 in 15 kilogrami, njegovo življenjsko dobo pa običajno ocenjujejo na 10 do 12 let. Tipičen zanj je top obrazni del lobanje in visoko nošena uhlja. Glava je široka in kratka, na obraznem delu ima gube. Jezik in zobje se ne smejo videti iz zaprtega gobca. Oči so temne, okrogle in rahlo izbočene. Hrbet je širok in mišičast, križec blago padajoč. Dlaka je kratka, mehka in sijoča, njene barve so lahko črna, progasta, jelenje rjava, bela s črnimi lisami, krem, lahko je celo tribarvna.


Resnična posebnost francoskih buldogov je njihov rep, ki je sicer kratek, vendar deluje, kot da bi bil večkrat zlomljen.


Neodvisen mislec, ki ni rad sam doma

Francoski buldog je družaben, prikupen in bistroumen spremljevalec za nešportne ljudi. Zelo rad je del družine, močno se naveže na lastnika. Ti psi niso samo zelo občutljivi na ton vašega glasu, zelo hitro ugotovijo tudi slabo razpoloženje v vaši hiši. Pa vendar ima vsak francoski buldog svojo lastno in edinstveno osebnost: največkrat so neodvisni misleci, inteligentni, z malce nagajivo platjo. Čeprav imajo občasne napade izjemne energije, bodo večino časa raje spali in poležavali. Je zelo pameten pes, ki ga je treba vzgajati z ljubeznijo.


Ni posebno podredljiv, njegov izraz obraza pa naj bi bil še posebej zgovoren.


Nega in prehrana

Kot pasma je precej nezahteven, važno je le, da je v tesnem stiku s svojim lastnikom oziroma svojo družino, da živi z njimi v stanovanju ali hiši. Za vzdrževanje dlake zadostuje redno krtačenje z gumijasto rokavico za ščetkanje in kopel največ enkrat na mesec, še bolje na dva meseca. Paziti je treba, da redno očistimo tudi kožo pod gubami, kjer se nabere in zadrži največ nečistoče, da ne bi prišlo do nepotrebnega kožnega vnetja. Priporočljivo je tudi redno krajšanje krempljev.

Dedne hibe in bolezni

Francoski buldog spada med t. i. brachiocefalične pasme. To povzroča veliko težav pri dihanju, saj njihov dihalni trakt ne omogoča prostega pretoka zraka v in iz pljuč. «Brahicefalni respiratorni sindrom prizadene različna področja dihalne poti. Takšni psi imajo zelo ozke nosnice, podolgovato mehko nebo, zožen sapnik in ohlapne grlne mišice. Dihanje skozi usta in manj skozi nos povzroča hrupno dihanje ali smrčanje. Pri večjih naporih lahko privede do večjega respiratornega stresa ali celo srčnega zastoja, saj se takšni psi težje ohlajajo,« pove veterinarka dr. Jana Zavrtanik.


Zaradi kratkih smrčkov moramo biti pri francoskih buldogih zelo pozorni, da se ne pregrejejo, v vročih poletnih dneh se najbolj priporoča zadrževanje psa v klimatiziranih prostorih.


Prav tako ta pasma psov ne prenaša najbolje mraza. Čeprav francoski buldog rad hodi in obožuje sprehode, mu telesni napori ne ustrezajo najbolj, tek ali jogging pa mu celo škodujeta. Nagnjeni so tudi k težavam s hrbtenico, saj se pogosto rodijo z deformiranimi vretenci.

Med težavami velja omeniti še pogoste alergije, srčne napake in težave z očmi, popaziti pa velja tudi na njihov želodec. Pogost pojav je čezmerna telesna teža, saj pasma ni dovolj fizično aktivna, zato priporočajo dva do tri manjše obroke dnevno.

Odnos do družine in okolice

Francoski buldog ima zelo nespremenljiv, umirjen temperament. Po naravi je prilagodljiv, pozoren in ljubezniv. Rad ima ljudi in ni pretirano glasen, zato je zares odličen spremljevalec, tudi za življenje v stanovanjskem bloku. Je učljiv, vendar včasih trmast, zato mora biti vzgoja odločna, nikakor pa ne groba. Ni pretirano aktiven, uživa v crkljanju in sproščenem dremežu ob svojem. Z otroki se bo odlično razumel, saj je izredno potrpežljiv in igriv. Najbolje se razumejo s starejšimi otroci, ki znajo upoštevati tudi njihovo potrebo po počitku in lenobnem poležavanju. Sicer pa se francoski buldog dobro razume tudi z večino domačih živali. Večina teh psov sploh ne laja na vsiljivce, zato so idealni hišni ljubljenci za družine v urbanih naseljih, blokih in manjših stanovanjih, če spregledamo dejstvo, da se zelo slinijo, smrčijo in spuščajo vetrove.

avtor: Katja Željan; fotografije: Anja Kosi/ Annix Wolf Photography

error: Kopiranje teksta ni mogoče.