Pasme

Nizozemska bo prepovedala določene pasme hišnih ljubljenčkov

“Takšni hišni ljubljenčki vse življenje trpijo zaradi kopičenja zdravstvenih težav, ki jih povzroča njihova nenavadna oblika glave ali telesa,” so obrazložili na Nizozemskem, s čimer si prizadevajo razširiti področje uporabe zakonodaje v zvezi z lastništvom t.i. dizajnerskih pasem hišnih ljubljenčkov s ciljem popolne prepovedi takih živali.

Z izrazom “dizajnerski hišni ljubljenčki” so mišljene pasme psov s potlačenim gobčkom (brahicefalične pasme), kot so mopsi ali francoski buldogi, pa tudi npr. mačke z zavihanimi ušesi.

Katere pasme so največje žrtve vzreje zaradi videza in priljubljenosti?

Čeprav se marsikomu zdijo ti hišni ljubljenčki izjemno ljubki in prikupni (prav zaradi svojih lastnosti), so raziskave že pokazale, da je njihova življenjska doba krajša in da imajo več zdravstvenih težav.

»Nedolžnim živalim grenimo življenje zgolj zato, ker mislimo, da so ‘lepe’ in ‘luštne’,« je dejal nizozemski minister za kulturo, naravo in kakovost hrane Piet Adema.

Veterinar na Tiktoku: psov teh 5 pasem ne bi nikoli kupil

Natančen seznam prepovedanih pasem še ni določen

Nizozemska je že leta 2014, ko je bil sprejet zakon o prepovedi vzreje takšnih živali, sprožila boj proti obstoju tovrstnih dizajnerskih hišnih ljubljenčkov zaradi bolj humanega ravnanja z živalmi.

Leta 2019 je nizozemska vlada posodobila pravila, ki se posebej nanašajo na pse, katerih gobec je krajši od polovice njihove lobanje. Kljub temu je trg za takšne ljubljenčke še vedno ostal, saj jih je bilo mogoče kupiti in pripeljati iz tujine. Predlagana nova pravila so namenjena zapolnitvi vrzeli, tako da bo njihovo lastništvo popolnoma nezakonito.

Kljub temu je treba zakonodajni predlog še dopolniti. Uradniki bodo sestavili poseben seznam pasem, katerih proporci glave in telesa jim lahko povzročajo zdravstvene težave. V ta namen se bo uprava posvetovala s strokovnjaki za veterinarsko genetiko na Univerzi v Utrechtu.

Že pred časom so na Nizozemskem veterinarji in društva za dobrobit živali sprožili močno (in odmevno) akcijo na to temo. Več o njej TULE.

Prepoved bo nastopila po prehodnem obdobju. Ljudje, ki imajo trenutno enega od takih hišnih ljubljenčkov, bi jih lahko obdržali, dokler žival ne umre.

 

Vir: The Mayor

error: Kopiranje teksta ni mogoče.