Šetlandski ovčar

26. maja, 2020
Šetlandski ovčarji ali šeltiji, kot jim krajše pravijo njihovi lastniki, so razmeroma mlada pasma, ki je tudi v Sloveniji čedalje bolj priljubljena.

Prva asociacija nepoznavalcev, ki zagledajo tega prikupnega, aktivnega, čuječega in igrivega psa, je, da je prednje stopil mali Lassie, a lastniki in vzreditelji vam bodo hitro povedali, da je šetlandski ovčar pasma s svojimi karakteristikami in nagoni. In prav njihove značajske lastnosti jih naredijo nekaj resnično posebnega.

Šeltiji so majhni, dolgodlaki ovčarski psi izrazito lepega videza. Obilna dlaka, posebej okoli vratu in pod vratom, oblika glave in ljubkost izraza po besedah vzrediteljev ustvarijo idealen videz psa. Ta običajno tehta med šestimi in osmimi kilogrami, medtem ko idealna višina za pse znaša 37, za psice pa 35,5 centimetra. Več kot 2,5 centimetra čez ali pod idealno višino sta nezaželena. Dlaka šetlandskih ovčarjev je dolga, gosta in svilnata, predstavnike te pasme pa boste našli v zelo različnih barvah: sable (dovoljena je vsaka barva, od bledo zlate do temne mahagonijeve, toni barv pa morajo biti močni), blue merle (čista srebrna barva, poškropljena s črno ali črnimi lisami; bogate rjave oznake so zelo zaželene; oči so modre ali rjave, lahko pa tudi različno obarvane), tricolor (intenzivna črna na telesu, bela in rjave oznake ter rjave oči), bi blue (v tem primeru so oči lahko rjave ali modre barve, lahko pa tudi različno obarvane) in bi black (z rjavimi očmi). Glava te pasme je trikotna, čelni del je plitek, nosni del je razmeroma dolg, čelno kolence je poudarjeno, smrček in ustne so črne barve, uhlja pa majhna in napol pokončna. Telo je pravokotne oblike, mišičasto in uravnotežene gradnje. Prsi so globoke, rebra sodčasta, hrbet pa raven in se proti repu rahlo spušča. Rep je nizko nastavljen in dobro odlakan, z rahlim zavojem proti konici. V gibanju ga nosi rahlo dvignjenega, vendar nikoli višje od hrbtne linije. Prednje noge so ravne in močnih, vendar ne težkih kosti, zadnje pa so mišičaste in dobro okotene. Tipičnega šeltija boste prepoznali tudi po elegantnem in izdatnem gibanju.

Prilagodljiv pes, ki zna razmišljati s svojo glavo

Kot pravi Vesna Hude, ki ima doma trenutno dva psa, borderskega in šetlandskega ovčarja, ljudje ti dve pasmi radi vržejo v skupni koš.

»Toda borderski in šetlandski ovčar si nista podobna, skupno jima je le to, da sta oba ovčarja. Prav tako šetlandski ovčar ni mini Lassie, saj ima svoje značilnosti. Šetlandski ovčarji so po naravi občutljivi, zelo se odzivajo na okolico. Ko si pridobiš njihovo zaupanje, se tudi izredno navežejo na svojega lastnika, hkrati pa so tudi čuvaji, ki hitro opozorijo na vse, kar je v okolici novega. Ob pravi socializaciji niso problematični do drugih psov ali živali, ravno tako ob pravilni vzgoji mirno shajajo in imajo radi otroke. So potrpežljivi, a hkrati od lastnika zahtevajo spoštovanje in brezpogojno zaupanje. Vsekakor pa so psi, ki znajo razmišljati s svojo glavo. Zagotovo lahko tudi rečem, da so izredno prilagodljivi psi. Ravno tako, kot radi delajo in hrepenijo po nekem dogajanju, se brez težav v hiši umaknejo in uživajo v svojem kotičku, ki naj bo, če je le mogoče, na mehkem in toplem ter čim bližje lastniku. Zame in za mojo družino, kjer vsi skupaj z dveletno hčerko in dvema psoma živimo v hiši, je to vsekakor popoln pes,« priznava sogovornica.

Marsikateri lastnik in vzreditelj te pasme vam bo tudi povedal, da so prednosti šeltija prikupen videz, priročna velikost, prijeten značaj, privrženost skrbniku in ustrežljivost. Šeltiji so enkratni družinski psi, zaradi njihovega družabnega in zabavnega značaja pa lastniki prvemu psu pogosto dodajo še drugega, tretjega in tako naprej …

Katja Željan (celoten prispevek je bil objavljen v reviji Moj pes, april, maj 2020)